Definicja
Fasola Mung to jednoroczna roślina strączkowa uprawiana na nasiona i kiełki. Kiełki zawierają więcej wartości odżywczych i witamin od samej fasoli. Są chrupiące i orzeźwiające w smaku.
Zastosowanie
Stosuje się je przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Mogą być dodatkiem do dań serwowanych na gorąco, jak i na zimno. Możemy używać ich jako składnik sałatek, past twarogowych i rybnych. Można również posypać nimi kanapki i ziemniaki. Wyrabia się z nich chiński przezroczysty makaron sojowy.
Wpływ na organizm
Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E i H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy, lit i chrom. Obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi człowieka. Poprawiają przyswajalność składników odżywczych.
Domowa uprawa
Do małego słoika należy wsypać niewielką ilość ziaren. Zalać je wodą i odstawić na około 8-14 godzin. Po tym czasie należy odlać wodę ze słoika. Na słoik nakładamy ligninę i obwiązujemy, a następnie słoik z nasionami ustawiamy do góry dnem na podstawce. Co 12 godzin należy przepłukać ziarna wodą. Pozostała po przepłukaniu woda zapewnia kiełkom wilgotność. Po trzech dniach hodowli kiełki są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim