Fasola Mung kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Fasola Mung to jednoroczna roślina strączkowa uprawiana na nasiona i kiełki. Kiełki zawierają więcej wartości odżywczych i witamin od samej fasoli. Są chrupiące i orzeźwiające w smaku.
Zastosowanie
Stosuje się je przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Mogą być dodatkiem do dań serwowanych na gorąco, jak i na zimno. Możemy używać ich jako składnik sałatek, past twarogowych i rybnych. Można również posypać nimi kanapki i ziemniaki. Wyrabia się z nich chiński przezroczysty makaron sojowy.
Wpływ na organizm
Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E i H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy, lit i chrom. Obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi człowieka. Poprawiają przyswajalność składników odżywczych.
Domowa uprawa
Do małego słoika należy wsypać niewielką ilość ziaren. Zalać je wodą i odstawić na około 8-14 godzin. Po tym czasie należy odlać wodę ze słoika. Na słoik nakładamy ligninę i obwiązujemy, a następnie słoik z nasionami ustawiamy do góry dnem na podstawce. Co 12 godzin należy przepłukać ziarna wodą. Pozostała po przepłukaniu woda zapewnia kiełkom wilgotność. Po trzech dniach hodowli kiełki są gotowe do spożycia.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.
Nazwa w języku angielskim
Bean sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de soja
Nazwa w języku niemieckim
Mungbohnensprossen

Fasola Mung kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
120
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
29
kcal
Woda
90
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.2
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1.8
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Izoleucyna
180
mg
Leucyna
243
mg
Lizyna
236
mg
Metionina
47
mg
Cystyna
24
mg
Fenyloalanina
167
mg
Tyrozyna
72
mg
Treonina
108
mg
Tryptofan
51
mg
Walina
180
mg
Arginina
278
mg
Histydyna
97
mg
Alanina
137
mg
Kwas asparginowy
666
mg
Kwas glutaminowy
222
mg
Glicyna
87
mg
Prolina
157
mg
Seryna
46
mg
Sód
2
mg
Potas
132
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
45
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.47
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.12
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
0.07
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.09
mg
foliany (kwas foliowy)
61
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
13
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.07
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.09
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.05
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.05
g
Kwas linolowy
0.09
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.13
g

Przepisy z produktem:

Warzywa słodko-kwaśne
Rozgrzewamy 3 łyżki oleju w woku i wkładamy posiekany imbir, pokrojone w paski: marchew, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.58