Opis:
Zastosowanie
Papryka zielona jest warzywem o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Może stanowić podstawowy składnik dania głównego lub być dodatkiem do innych potraw. Najczęściej jednak stanowi składnik surówek i sałatek. Papryka może być jedzona na surowo, po ugotowaniu, smażeniu lub pieczeniu. Nadaje się także do mrożenia.
Gatunek, rodzina
Należy do gatunku Capsicum z rodziny psiankowatych.
Występowanie
Pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest warzywem występującym również w całej Europie.
Sezony występowania
Sezon na paprykę zieloną trwa od lipca do października.
Rozmiar
Owoc papryki osiąga długość od 5 do 12 cm.
Smak
Charakteryzuje się słodkim smakiem.
Ocena świeżości
Świeża papryka ma zielony lśniący kolor, jędrną i gładką skórkę. Natomiast o jej nieświeżości mogą świadczyć przebarwienia i uszkodzenia powierzchni.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem lub dalszym wykorzystaniem kulinarnym, paprykę należy umyć, odciąć jej wierzch i usunąć nasiona.
Sposób przechowywania
Paprykę zieloną należy przechowywać w lodówce w plastikowej torebce. Zależnie od stopnia dojrzałości, paprykę zaleca się przechowywać w temperaturze 7–8°C w przypadku owoców zielonych, natomiast dojrzałe, wybarwione - w 5–7°C.
Nazwa w języku angielskim
Green pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivron vert

Papryka zielona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
74
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
18
kcal
Woda
93.5
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4.6
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
44
mg
Leucyna
72
mg
Lizyna
60
mg
Metionina
15
mg
Cystyna
27
mg
Fenyloalanina
42
mg
Tyrozyna
29
mg
Treonina
49
mg
Tryptofan
18
mg
Walina
58
mg
Arginina
65
mg
Histydyna
27
mg
Alanina
55
mg
Kwas asparginowy
194
mg
Kwas glutaminowy
182
mg
Glicyna
49
mg
Prolina
60
mg
Seryna
53
mg
Sód
2
mg
Potas
176
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.24
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.1
mg
Jod
2.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
32
μg
retinol
0
μg
beta karoten
193
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.27
mg
foliany (kwas foliowy)
36
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
91
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.11
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.17
g

Przepisy z produktem:

Penne z zielonym ogórkiem
Makaron gotujemy przez około 12 minut w osolonej wodzie.Oliwki zielone i czarne kroimy w ...
Sałatka makaronowa z brokułami
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i studzimy.Dokładnie opłukany brokuł ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.822