Opis:
Zastosowanie
Papryka nadaje się do grillowania, duszenia i pieczenia. Doskonała jest także na surowo jako dodatek do surówek i kanapek. Można ją również marynować.
Gatunek, rodzina
Należy do roślin jednorocznych z rodziny psiankowatatych.
Występowanie
Uprawiana jest prawie w całej Europie.
Sezony występowania
Rośnie od lipca do października.
Rozmiar
Owoc papryki ma długość od 5 do 12 cm.
Smak
Charakteryzuje się słodkim smakiem.
Ocena świeżości
Świeża papryka żółta ma intensywną barwę i jędrną, niepomarszczoną skórę. Skórka papryki nieświeżej może być odbarwiona, pomarszczona lub uszkodzona.
Sposób przygotowania
Przed użyciem paprykę należy umyć, odkroić wierzch i usunąć nasiona.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją owiniętą w folię w lodówce.
Ciekawostki
Papryka żółta jest źródłem zeaksantyny i luteiny. Dzięki czemu pomaga nam w utrzymaniu dobrego wzroku.
Nazwa w języku angielskim
Yellow pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivrons jaunes
Nazwa w języku niemieckim
Gelbe paprika

Papryka żółta wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
113
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
27
kcal
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.3
g

Przepisy z produktem:

Przepiórka na tagliatelle z warzyw
Jabłko kroimy w kostkę, doprawiamy majerankiem. Faszerujemy przepiórkę, wkładając pokrojone ...
Wiosenny makaron
Makaron penne gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15 minut.Ser Camembert kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.303
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});