Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Tequila Srebrna to wysokoprocentowy napój alkoholowy, sporządzany z przefermentowanego soku niebieskiej agawy. Jest meksykańskim trunkiem narodowym. Tequila ma trudny do określenia, ale charakterystyczny posmak \"jabłkowo-korzenno-ziemny\". Srebrna Tequila jest najszybciej otrzymywaną z tequili, zwykle w dwa miesiące od destylacji trafia do sprzedaży. Dzieje się tak dlatego, że nie jest ona zazwyczaj leżakowana.
Zawartość alkoholu
40%
Sposób produkcji
Tequilę wytwarza się z niebieskiej agawy, nie jest to jak się zwykło przyjmować kaktus. Agawa jest potężnym sukulentem, czyli rośliną przystosowaną do życia w warunkach bardzo gorących, dzięki możliwości magazynowania wody w tkankach. Dojrzewa w okresie 5-10 lat. Wycięty rdzeń nasycony sokiem, sieka się i zalewa gorącą wodą, dzięki czemu skrobia zawarta w roślinie przemienia się w cukier. Po ochłodzeniu rdzenie są przemywane a następnie wytłacza się z nich słodki sok. Do soku dodaje się drożdży i ewentualnie cukier z trzciny cukrowej, żeby następnie poddać fermentacji. Kolejny etap to destylacja, odbywa się w prostych aparatach (pot-still). Tequilę ordinario bo tak się nazywa produkt na tym etapie można już pić, ale dla uszlachetnienia poddaje się ją drugiej destylacji, żeby pozbyć się reszty zanieczyszczeń. Tequila srebrna nie leżakuje, ewentualnie dojrzewa bardzo krótko w zbiornikach kamionkowych.
Pochodzenie
Pochodzi z Meksyku. Jest tam znana od czasów Azteków. Nazwa pochodzi od okręgu w Meksyku, w którym rozpoczęto jej produkcję.
Skład
Agawa niebieska
Sposób podawania
Srebrną tequilę pija się w temperaturze 4-6 C. Meksykanie pijają tequilę mając w ustach, posolony uprzednio kawałek cytryny. Chcąc wypić tequilę w tradycyjny sposób należy nasypać małą ilość soli na styk palca wskazującego i kciuka, zlizać ją, wypić tequilę jednym haustem z kieliszka i wycisnąć cytrynę prosto do gardła. Metod picia czystej tequili jest wiele i różnią się one tylko szczegółami np kolejnością. Często spotykanym i popularnym sposobem jest dodawanie toniku lub innych napojów gazowanych. Przykrywamy dłonią szklankę uderzamy o blat baru, by spienić drinka, po czym szybko wypijamy całość.
Sposób przechowywania
Tequilę przechowujemy w chlodnym zaciemnionym miejscu.
Komentarz
Podobnie jak w przypadku innych alkoholi nazwa Tequila jest prawnie zastrzeżona. Mają prawo z niej korzystać producenci, którzy wykorzystują rośliny z 28 plantacji w regionie Teguila w środkowo-wschodnim Meksyku. Drugim warunkiem jest udział destylatu z niebieskiej agawy w co najmniej 51% całego trunku. W meksyku tequila jest pijana podczas każdej nadarzającej się okazji, włącznie ze świętami świeckimi i kościelnymi. Co ciekawe trunek kupić można zarówno w aptece jak i sklepie żelaznym. Meksykanie wierzą w magiczną moc tequili, stosują ją zarówno do dezynfekcji jak i jako afrodyzjak. W ogólnym wyobrażeniu reszty świata w butelce Tequili powinien znajdować się robak. Tak naprawdę tradycja wrzucania gusanos de maguey, czyli żerującej na agawach gąsienicy motyla, dotyczy nie tequili lecz mezcalu.
Nazwa rozszerzona
Tequilla Blanco
Nazwa w języku angielskim
Tequila Silver
Nazwa w języku francuskim
Tequila Argent
Nazwa w języku niemieckim
Tequila Silber

Tequila Srebrna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
405
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Białko ogółem
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Potas
0.8
mg
Wapń
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.193
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});