Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Ser Edam jest gatunkiem sera podpuszczkowego produkowanego w Holandii. Ser ma kulisty kształt, zazwyczaj oblany jest czerwonym woskiem. Ma zwartą konsystencję i łagodny, maślany smak oraz żółtą lub złoto-żółtą barwę. Łatwo się kroi i jest elastyczny. Doskonale nadaje się do przechowywania. Najczęściej spożywany jest jako młody, niedojrzały ser, gdy jego konsystencja jest elastyczna i giętka, a smak słodki i pikantny. Starszy - ma bardziej pikantny smak.
Zastosowanie
Powszechnie spożywany jest z krakersami lub pieczywem, doskonale nadaje się na przekąski oraz jako główny składnik koreczków. Często podaje się go razem z winem (np. Pinot Noir) oraz różnymi owocami. Wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, zapiekanek, makaronów oraz omletów. Doskonale nadaje się jako składnik deski serów.
Dobre źródło
Ser edamski jest dobrym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego, wapnia, fosforu oraz witaminy A i beta-karotenu. Zawiera bardzo dużą ilość sodu, dlatego nie powinny go spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Jest on uznawany za jeden z najtłustszych serów. Ze względu na dużą ilość białka polecany jest przy niedoborze tego składnika.
Sposób produkcji
Ser edamski produkowany jest z mleka krowiego tłustego, odtłuszczonego lub półtłustego. Wymaga kilkunastotygodniowego okresu dojrzewania, zwykle wynosi on 4 miesięcy.
Ciekawostki
Około 25% wszystkich serów produkowanych w Holandii jest serem Gouda.
Nazwa w języku angielskim
Edam cheese
Nazwa w języku francuskim
Edam fromage
Nazwa w języku niemieckim
Edamer Käse

Ser Edam wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1311
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
313
kcal
Woda
46
g
Popiół
4.4
g
Białko ogółem
26.1
g
Białko zwierzęce
26.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
71
mg
Węglowodany ogółem
0.1
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0.1
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1168
mg
Leucyna
2130
mg
Lizyna
1922
mg
Metionina
612
mg
Cystyna
144
mg
Fenyloalanina
1299
mg
Tyrozyna
1421
mg
Treonina
968
mg
Tryptofan
379
mg
Walina
1661
mg
Arginina
829
mg
Histydyna
700
mg
Alanina
754
mg
Kwas asparginowy
1736
mg
Kwas glutaminowy
5779
mg
Glicyna
481
mg
Prolina
2680
mg
Seryna
1437
mg
Sód
618
mg
Potas
81
mg
Wapń
867
mg
Fosfor
523
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
2.2
mg
Miedź
0.03
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
269
μg
retinol
235
μg
beta karoten
201
μg
witamina D
0.19
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.38
mg
witamina B1 (tiamina)
0.027
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.35
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0.71
g
Kwas kapronowy
0.45
g
Kwas kaprylowy
0.26
g
Kwas kaprynowy
0.62
g
Kwas laurynowy
0.78
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
2.48
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.24
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
5.75
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.22
g
Kwas stearynowy
2.4
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
13.99
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.31
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.16
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
6.15
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
7.45
g
Kwas linolowy
0.31
g
Linolenowy
0.33
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.64
g

Przepisy z produktem:

Letnia sałatka z winogronami
Winogrona i śliwki dokładnie myjemy i osuszamy na sitku.Śliwki kroimy na połówki i usuwamy ...
Naleśniki ze szpinakiem
Szpinak gotujemy.Następnie doprawiamy go posiekanym czosnkiem (5 ząbków), przyprawami oraz ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.177
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});