Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Tequila Reposado to wysokoprocentowy napój alkoholowy, sporządzany z przefermentowanego soku niebieskiej agawy. Ma złoty kolor. Jest meksykańskim trunkiem narodowym. Tequila ma trudny do określenia, ale charakterystyczny posmak \"jabłkowo-korzenno-ziemny\". Tequila Reposado jest mieszanką złotych tequili, których najmłodszy składnik leżakuje od 2 miesięcy do roku.
Zawartość alkoholu
około 40%
Sposób produkcji
Tequilę wytwarza się z niebieskiej agawy, nie jest to jak się zwykło przyjmować kaktus. Agawa jest potężnym sukulentem,czyli rośliną przystosowaną do życia w warunkach bardzo gorących, dzięki możliwości magazynowania wody w tkankach. Dojrzewa w okresie 5-10 lat. Wycięty rdzeń nasycony sokiem, sieka się i zalewa gorącą wodą, dzięki czemu skrobia zawarta w roślinie przemienia się w cukier. Po ochłodzeniu rdzenie są przemywane a następnie wytłacza się z nich słodki sok. Do soku dodaje się drożdży i ewentualnie cukier z trzciny cukrowej, żeby następnie poddać fermentacji. Kolejny etap to destylacja, odbywa się w prostych aparatach (pot-still). Tequilę ordinario bo tak się nazywa produkt na tym etapie można już pić, ale dla uszlachetnienia poddaje się ją drugiej destylacji, żeby pozbyć się reszty zanieczyszczeń. Tequila reposado leżakuje od 2 miesięcy do roku.
Skład
agawa, drożdże, cukier z trzciny cukrowej , woda.
Sposób podawania
Tequilę Reposado podaje się w temperaturze 10-14 C. z cynamonem zamiast soli oraz pomarańczą zamiast cytryny. Chcąc wypić tequilę w tradycyjny sposób należy nasypać małą ilość cynamonu na styk palca wskazującego i kciuka, zlizać go, wypić tequilę jednym haustem z kieliszka i wycisnąć pomarańczę prosto do gardła. Metod picia czystej tequili jest wiele i różnią się one tylko szczegółami np kolejnością. Często spotykanym i popularnym sposobem jest dodawanie toniku lub innych napojów gazowanych. Przykrywamy dłonią szklankę uderzamy o blat baru, by spienić drinka, po czym szybko wypijamy całość.
Sposób przechowywania
Tequilę przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Komentarz
Podobnie jak w przypadku innych alkoholi nazwa Tequila jest prawnie zastrzeżona. Mają prawo z niej korzystać producenci, którzy wykorzystują rośliny z 28 plantacji w regionie Teguila w środkowo-wschodnim Meksyku. Drugim warunkiem jest udział destylatu z niebieskiej agawy w co najmniej 51% całego trunku. W meksyku tequila jest pijana podczas każdej nadarzającej się okazji, włącznie ze świętami świeckimi i kościelnymi. Co ciekawe trunek kupić można zarówno w aptece jak i sklepie żelaznym. Meksykanie wierzą w magiczną moc tequili, stosują ją zarówno do dezynsekcji jak i jako afrodyzjak. W ogólnym wyobrażeniu reszty świata w butelce Tequili powinien znajdować się robak. Tak naprawdę tradycja wrzucania gusanos de maguey, czyli żerującej na agawach gąsienicy motyla dotyczy nie tequili ale mezcalu.
Nazwa w języku angielskim
Tequila Aged

Tequila Reposado wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
405
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Białko ogółem
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Potas
0.8
mg
Wapń
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.174
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});