Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka poprzez wytrącenie skrzepu (białka i tłuszczu) i poddanie go fermentacji mlekowej. Można wyróżnić wiele gatunków sera żółtego i dzieli się je ze względu na: gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania.
Zastosowanie
Ser żółty ma wiele zastosowań kulinarnych. Od dodatku do kanapek w plasterkach, po wymyślne dania, w których ser żółty stanowi bazę lub jest dodatkiem nadającym smak i teksturę. Bardzo często wykorzystywany jest on do zapiekanek. Może także stanowić deser razem z winogronami i orzechami.
Dobre źródło
Ser żółty jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, tłuszczu, wapnia, fosforu, sodu i witaminy A.
Sposób produkcji
Skrzep przy produkcji sera najczęściej uzyskiwany jest przez dodanie do mleka podpuszczki. Następnie jest on oddzielany od serwatki, solony i formowany. Na koniec poddawany jest fermentacji mlekowej, w czasie której młody ser dojrzewa (nabiera aromatu i tworzą się dziury przez dwutlenek węgla wytwarzany przez bakterie).
Ciekawostki
Historia sera żółtego rozpoczęła się około 10 tys. lat temu, kiedy pasterze z Mezopotamii wynaleźli ser ze zsiadłego mleka. Pierwszym dokumentem, który szczegółowo przedstawia kolejne fazy produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska (ok.3000 p.n.e.). W dzisiejszych czasach można wyróżnić około 4 tys. rodzajów sera, w Polsce wytwarza się ok. 90 gatunków. Od 1987 r. termin \"ser\" zarezerwowany jest jedynie dla wyrobów z mleka.
Nazwa w języku angielskim
Cheese
Nazwa w języku francuskim
Fromage
Nazwa w języku niemieckim
Käse

Ser żółty wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1491
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
356
kcal
Woda
41.5
g
Popiół
3.9
g
Białko ogółem
24.9
g
Białko zwierzęce
24.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
114
mg
Węglowodany ogółem
2.2
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1306
mg
Leucyna
2564
mg
Lizyna
2654
mg
Metionina
719
mg
Cystyna
254
mg
Fenyloalanina
1431
mg
Tyrozyna
1454
mg
Treonina
930
mg
Tryptofan
352
mg
Walina
1806
mg
Arginina
962
mg
Histydyna
1032
mg
Alanina
762
mg
Kwas asparginowy
1743
mg
Kwas glutaminowy
6138
mg
Glicyna
485
mg
Prolina
3245
mg
Seryna
1544
mg
Sód
819
mg
Potas
121
mg
Wapń
700
mg
Fosfor
546
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
3.9
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
563
μg
retinol
164
μg
beta karoten
10
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
21
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.5
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0.999
g
Kwas kapronowy
0.64
g
Kwas kaprylowy
0.427
g
Kwas kaprynowy
0.918
g
Kwas laurynowy
1.211
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
3.04
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
6.85
g
Kwas stearynowy
2.918
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
17.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
6.387
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
7.7
g
Kwas linolowy
0.263
g
Linolenowy
0.394
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Burgery drobiowe
Zmiksować lub zmielić mięso kurczaka. Dodać śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić masę. ...
Rolady nadziewane pieczarkami i serem
Mięso wieprzowe należy rozbić jak na bitki, podczas rozbijania polecam posolić lekko oraz ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.381