Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Ser miękki feta jest najbardziej znanym greckim serem. Oryginalny ser, pochodzący z północnej Grecji, produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Ser feta jest marynowany w zalewie octowej, która nadaje mu charakterystyczny słony smak.
Zastosowanie
Feta stanowi głównie dodatek do sałatek, jednak można też wykorzystać to, że doskonale się topi i stosować ją do dań na ciepło, np: pierogów oraz naleśników.
Dobre źródło
Feta jest dobrym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego oraz sodu.
Sposób produkcji
Ser ten produkuje się z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Mleko kozie stanowi około 5-10% mieszanki. Proces produkcji składa się z dwóch etapów. Najpierw mleko poddawane jest procesom m.in. pasteryzacji i krzepnięciu. W wyniku tego powstaje ser, który następnie przetrzymywany jest w zalewie solonej przez okres 2 miesięcy, zalewa ta powoduje, iż ser jest wilgotny.
Ciekawostki
Według mitologii greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Jedna z legend głosi, iż pierwszym \"producentem\" sera był jeden z cyklopów, który hodował owce, a ich mleko wykorzystywał do robienia sera. Ser odkrył podczas swojej niekończącej się podróży Ulisses. Kiedyś ser ten był produkowany przez zamoczenie kwiatów ostu w mleku lub przez \"ubicie\" konarów drzewa figowego z mlekiem-soki tego drzewa powodowały krzepnięcie mleka.
Nazwa w języku angielskim
Feta cheese
Nazwa w języku francuskim
Feta fromage
Nazwa w języku niemieckim
Feta Käse

Ser Feta wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1105
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
264
kcal
Woda
55.2
g
Popiół
5.2
g
Białko ogółem
14.2
g
Białko zwierzęce
14.2
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
89
mg
Węglowodany ogółem
4.1
g
Sacharoza
4.1
g
Laktoza
1
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
803
mg
Leucyna
1395
mg
Lizyna
1219
mg
Metionina
368
mg
Cystyna
83
mg
Fenyloalanina
675
mg
Tyrozyna
668
mg
Treonina
627
mg
Tryptofan
200
mg
Walina
1065
mg
Arginina
470
mg
Histydyna
397
mg
Alanina
639
mg
Kwas asparginowy
779
mg
Kwas glutaminowy
2421
mg
Glicyna
97
mg
Prolina
1378
mg
Seryna
1169
mg
Sód
1116
mg
Potas
62
mg
Wapń
493
mg
Fosfor
337
mg
Magnez
19
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
2.9
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
125
μg
retinol
125
μg
beta karoten
3
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.8
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
32
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.7
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0.77
g
Kwas kapronowy
0.57
g
Kwas kaprylowy
0.46
g
Kwas kaprynowy
0.41
g
Kwas laurynowy
1.16
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
2.76
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
5.15
g
Kwas stearynowy
1.48
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
14.9
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
3.97
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
4.6
g
Kwas linolowy
0.36
g
Linolenowy
0.24
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Sałatka z szynki parmeńskiej i persymony
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Persymony kroimy w kostkę.Z granatu wydobywamy pestki.Do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.194