Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Gorgonzola
Nazwa w języku francuskim
Gorgonzola
Nazwa w języku niemieckim
Gorgonzola
Definicja
Gorgonzola jest włoskim serem pleśniowym. Zalicza się ją do serów miękkich, dojrzewających podpuszczkowych. Produkowana jest z mleka krowiego i podpuszczki. Gotowy ser charakteryzuje się przerostem niebieskawych lub zielono-niebieskich żyłek pleśni w całej swojej masie. Ma bogaty, łagodny smak, kremową konsystencję oraz dość ostry grzybowy aromat. Mniej dojrzała gorgonzola jest delikatniejsza, mówi się o niej \"dolce\" - słodka. Starsza - ma więcej pleśni, staje się gruzełkowata i zdecydowanie ostrzejsza w smaku. Właśnie ze względu na swój oryginalny smak jest niezastąpiona we włoskiej kuchni.
Dobre źródło
Gorgonzola jest dobrym źródłem białka oraz tłuszczu, którego zawartość wynosi ok. 25-35%.
Sposób produkcji
Gorgonzola produkowana jest z pasteryzowanego, pełnotłustego mleka. Podgrzewane jest ono do około 30°C, dodawana jest podpuszczka i czyste kolonie pleśni Penicillium glaucum. Uzyskany twaróg jest kruszony, by odsączyć serwatkę i wkładany do drewnianych form mieszczących około 15 kg sera. Pełne formy przenoszone są do pomieszczenia o stałej temperaturze 20-22°C. Następnie, sery są wyjmowane z form i obtaczane w soli. Tak przygotowane sery trafiają do pieczar lub piwnic z temperaturą 2-7°C i wysoką wilgotnością, gdzie dojrzewają. Po około czterech tygodniach, po rozpoczęciu procesu dojrzewania, sery te przebija się grubą igłą aby przyspieszyć rozprzestrzenianie się pleśni. Po 4-6 miesiącach, gdy sery dojrzeją, pakuje się je w folię.
Zastosowanie
Gorgonzola jest najbardziej popularna w kuchni włoskiej. Jest częstym składnikiem sosów, farszów, pizzy czy risotto. Może być też samodzielną przekąską w połączeniu z czerwonym winem, owocami, np: brzoskwiniami lub gruszkami. Można go przekładać serkiem mascarpone lub bazylią. Nadaje się do nadziewania gruszek, fig, daktyli i suszonych moreli. Starszy ser nadaje się do sałatek, doskonale rozpuszcza się na stekach, może stanowić składnik dań gorących. Bardzo dobrze komponuje się z winami.
Ciekawostki
Gorgonzola pochodzi z Włoch, produkowana jest w miejscowości o tej samej nazwie, położonej w północnej części tego kraju. Razem z angielskim stiltonem i francuskim roquefortem stanowi najmocniejszą trójkę wśród niebieskich serów pleśniowych.

Ser Gorgonzola wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1500
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
358
kcal
Białko ogółem
20
g
Białko zwierzęce
20
g
Białko roślinne
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
retinol
0.2
μg
beta karoten
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.43
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.12
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.3
μg
witamina C
0
mg

Przepisy z produktem:

Cztery odsłony łososia bałtyckiego.
Obranego buraka doprawiamy solą i pieprzem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w uprzednio ...
Makaron fettucine z orzechami i szpinakiem
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko, a następnie studzimy na sicie. Szpinak ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.18
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});