Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Mascarpone
Nazwa w języku francuskim
Mascarpone
Nazwa w języku niemieckim
Mascarpone
Definicja
Ser mascarpone jest śmietankowym serem o wysokiej zawartości tłuszczu. Produkowany jest na bazie krowiego mleka, ze śmietany. Pochodzi z północnej części Włoch. Ma bogaty, słodki, lekko kwaskowaty smak. Przypomina trochę masło. Ser ten jest biały, kremowy, dość zwarty i sprężysty. Bardzo łatwo się rozprowadza.
Dobre źródło
Mascarpone jest dobrym źródłem wapnia, tłuszczu i energii. Nie należy spożywać tego rodzaju sera często i w dużych ilościach, ponieważ może to prowadzić do rozwoju otyłości i miażdżycy. Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi ponad 50%.
Sposób produkcji
Śmietanę używaną do produkcji sera mascarpone podgrzewa się do temperatury 90ºC i ciągle miesza. Następnie dodaje się do niej ocet lub sok z cytryny, które mają zadanie koagulujące. Po 10 minutach, kiedy wytworzą się grudki i zaczną się ze sobą łączyć koagulat przelewa się na płótno i odsącza serwatkę. Proces ten trwa około 24 godziny i jet prowadzony w temperaturze 8°-10°C. W tym czasie zachodzi bardzo szybkie dojrzewanie, a odsączanie serwatki przyspiesza się poprzez wielokrotne obracanie masy. Pomaga to w zachowaniu jednorodności sera.
Zastosowanie
Ser mascarpone jest wyśmienitym składnikiem wielu deserów. Na jego bazie powstaje ciasto tiramisu oraz serniki. Mascarpone idealnie smakuje z innymi serami. Często jest produktem zastępującym śmietanę przy produkcji sosów. Sera tego używa się również do przygotowywania mas tortowych. Ponadto można go stosować do smarowania kanapek.
Ciekawostki
Krowy, których mleko jest głównym składnikiem do produkcji sera mascarpone, żywione są specjalną mieszanką ziół, kwiatów i traw. Mascarpone zaczęto produkować w XVI wieku ze śmietany pozostającej z produkcji Parmezanu.

Ser Mascarpone wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
394
kcal
Białko ogółem
3.5
g
Cholesterol
128.57
mg
Węglowodany ogółem
5.1
g
Sód
3.57
mg
Wapń
214
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.561
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});