Opis:
Definicja
Zrazówka jest częścią udźca. Nazwa ta odnosi się głównie do wołowiny. Jest to wewnętrzna strona udźca, która bardzo często jest wykorzystywana do przyrządzania duszonych oraz pieczonych potraw. Doskonale nadaje się również na ragout, zrazy i steki. Zrazówka znana jest także pod innymi nazwami, takimi jak frykando I i II szynki wieprzowej.
Nazwa w języku angielskim
Cushion
Nazwa w języku francuskim
Coussin de veau
Nazwa w języku niemieckim
Rinderoberschale

Zrazówka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
518.8
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
124
kcal
Woda
73.43
g
Białko ogółem
22.6
g
Białko zwierzęce
22.6
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
41
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1028
mg
Leucyna
1797
mg
Lizyna
1910
mg
Metionina
588
mg
Fenyloalanina
892
mg
Treonina
903
mg
Tryptofan
149
mg
Walina
1121
mg
Sód
60
mg
Potas
357
mg
Wapń
20
mg
Fosfor
219
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
1.96
mg
Cynk
4.3
mg
Miedź
0.101
mg
Mangan
0.014
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.28
mg
witamina B1 (tiamina)
0.091
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.147
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.667
mg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.027
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.263
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.129
g

Przepisy z produktem:

Pieczeń wołowa z rożna
Mięso nacieramy solą, odstawiamy na godzinę i szpikujemy słoniną.Przywią­zujemy mięso do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.229
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});