Opis:
Zastosowanie
Cukier trzcinowy można używać do słodzenia herbaty i kawy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do produkcji wyrobów cukierniczych: toffi, tiramisu, lodów. Wykorzystuje się go również do produkcji likierów i konfitur.
Pochodzenie
Trzcinę cukrową początkowo uprawiano w Chinach i Indiach.
Smak
Cukier jasnobrązowy jest słodki, ma posmak karmelu.
Zapach
Charakteryzuje go zapach miodu i karmelu.
Kolor
Kryształki cukru są jasnobrązowe.
Uboczne skutki działania
Używany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do cukrzycy typu drugiego, próchnicy i otyłości.
Ciekawostki
Brązowy cukier bywa wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do produkcji peelingów do ciała.
Nazwa w języku angielskim
Brown sugar
Nazwa w języku francuskim
Brown sugar
Nazwa w języku niemieckim
Brauner Zucker

Cukier brązowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1591
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
380
kcal
Woda
1.3
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
98.1
g
Sacharoza
94.5
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
2
mg
Potas
90
mg
Wapń
55
mg
Fosfor
24
mg
Magnez
14
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
1
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246