Opis:
Zastosowanie
Na surowo cykorię stosuje się do sałatek, surówek i jako sałatę na kanapki. Można wykorzystać ją również do dań głównych w postaci gotowanej lub duszonej z innymi warzywami.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. Uprawiana na większą skalę w Belgii, Holandii, Francji i Włoszech. W Polsce uprawiana jest w pobliżu większych miast.
Sezony występowania
Zasianą wiosną można zbierać do jesieni.
Rozmiar
Główki cykorii osiągają wielkość od 10 do 20cm.
Smak
Liście cykorii sałatowej charakteryzują się gorzkim smakiem.
Zapach
Wydziela ona specyficzny, lekko gorzki zapach.
Ocena świeżości
Świeże liście są jędrne, kruche i silnie przylegają do główki. W przypadku utraty świeżości, cykoria staje się mniej jędrna, liście więdną i opadają. Przy zakupie cykorii najlepiej wybierać jeszcze nie rozwinięte pąki.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem cykorię należy dokładnie oczyścić, umyć, wysuszyć i podzielić na pojedyncze liście. Można ją kroić nożem lub rwać na mniejsze kawałki. W celu pozbycia się gorzkiego smaku cykorii, jej liście moczy się w wodzie.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w lodówce, dzięki czemu straty wilgoci będą niewielkie.
Ciekawostki
W dawnych czasach cykoria była uznawana za roślinę magiczną, służyła do uprawiania czarnej magii. Rosła w ciemności, krucha i blada. Wywoływała przestrach, stąd powiedzenie \"mieć cykorię, cykora\", czyli po prostu się bać.
Nazwa w języku angielskim
Witloof
Nazwa w języku francuskim
Chicorée
Nazwa w języku niemieckim
Zichorie
Nazwa łacińska
Cichorium L.

Cykoria sałatowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
89
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
21
kcal
Woda
93.1
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4.1
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1.1
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Izoleucyna
76
mg
Leucyna
135
mg
Lizyna
64
mg
Metionina
20
mg
Cystyna
8
mg
Fenyloalanina
97
mg
Tyrozyna
51
mg
Treonina
92
mg
Tryptofan
31
mg
Walina
111
mg
Arginina
150
mg
Histydyna
31
mg
Alanina
106
mg
Kwas asparginowy
217
mg
Kwas glutaminowy
221
mg
Glicyna
100
mg
Prolina
105
mg
Seryna
84
mg
Sód
6
mg
Potas
237
mg
Wapń
32
mg
Fosfor
32
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.23
mg
Miedź
0.17
mg
Mangan
0.37
mg
Jod
0.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
264
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1586
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.063
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.041
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
52
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z roszponki i pomidorów
Cykorię kroimy w poprzeczne paski, pomidora w kostkę, a oliwki na połówki lub w ...
Sałatka z grejpfruta i mango
Cykorię kroimy w poprzeczne paski.Grejpfruta obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.218