Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Ser Rokpol należy do rodzaju serów pleśniowych. Ma charakterystyczny smak, aromat i biało-niebieskie zabarwienie. Jest to polski ser, wzorowany na pochodzącym z Francji serze Roquefort.
Zastosowanie
Rokpol może być spożywany samodzielnie, jako składnik deski serów lub jako składnik sosów. Stanowi on także idealny dodatek do dań makaronowych, zapiekanek, pizzy, dań mięsnych oraz sałatek.
Dobre źródło
Jest on dobrym źródłem białka zwierzęcego, wapnia, fosforu, energii oraz tłuszczu.
Sposób produkcji
Ser Rokpol produkowany jest z surowego mleka krowiego. Proces ten rozpoczyna się zaprawieniem podpuszczką mleka i pozostawieniem go na około 2 godziny, aby uzyskać skrzep. Po upływie tego czasu skrzep jest grubo krojony i wykładany na stoły serowarskie w celu odpłynięcia serwatki. Po połowie godziny masa przenoszona jest porcjami do aluminiowych form, a kolejne jej warstwy przesypywane są zarodnikami grzybów typu pędzlak. Tak przygotowaną masę serową odstawia się na kilka dni, od czasu do czasu przewracając, ze względu na ociekającą jeszcze serwatkę. Kiedy serwatka przestanie wyciekać, sery soli się na sucho przez ok. 4 dni. Po odpowiednim nasoleniu ser należy umyć i pozostawić w piwnicy, aby dojrzał przez okres dwóch miesięcy. W tym czasie jest on kilkakrotnie oczyszczany z powstającej pleśni.
Ciekawostki
W 2006 roku powstała nowa odmiana zwana Złotym Rokpolem, charakteryzująca się złocistą barwą masy serowej, większą wilgotnością oraz lepszym aromatem i mocniejszą ostrością.
Nazwa regionalna lub potoczna
Polski Roquefort
Nazwa w języku angielskim
Blue cheese
Nazwa w języku francuskim
Fromage bleu
Nazwa w języku niemieckim
Blauschimmelkäse

Ser Rokpol wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1518
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
363
kcal
Woda
41.3
g
Popiół
5.4
g
Białko ogółem
22.6
g
Białko zwierzęce
22.6
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
99
mg
Węglowodany ogółem
0.1
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0.1
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1007
mg
Leucyna
1838
mg
Lizyna
1658
mg
Metionina
528
mg
Cystyna
126
mg
Fenyloalanina
1120
mg
Tyrozyna
1316
mg
Treonina
834
mg
Tryptofan
326
mg
Walina
1431
mg
Arginina
714
mg
Histydyna
605
mg
Alanina
649
mg
Kwas asparginowy
1496
mg
Kwas glutaminowy
4985
mg
Glicyna
415
mg
Prolina
2313
mg
Seryna
1240
mg
Sód
1368
mg
Potas
109
mg
Wapń
530
mg
Fosfor
322
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
2.54
mg
Miedź
0.05
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
521
μg
retinol
456
μg
beta karoten
391
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.029
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
0.57
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.15
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0.93
g
Kwas kapronowy
0.57
g
Kwas kaprylowy
0.34
g
Kwas kaprynowy
0.81
g
Kwas laurynowy
1.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
3.24
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.31
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
7.52
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.29
g
Kwas stearynowy
3.24
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
18.26
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.41
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
8.04
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.74
g
Kwas linolowy
0.41
g
Linolenowy
0.44
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.85
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.174
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});