Opis:
Zastosowanie
Aromatyzuje się nim wyroby cukiernicze; czekolady, ciasta, ciasteczka, desery, marmolady, słodkie przekąski, kompoty oraz zupy mleczne. Doskonale komponuje się z pieczonymi owocami. Jest to przyprawa stosowana głównie w kuchni orientalnej. Całe rurki dodaje się do gulaszy, potraw z curry, jarzyn, sałatek owocowych i kawy.
Elementy kulinarne
Częścią, która znalazła zastosowanie w przetwórstwie spożywczym jest kora drzewa, która łatwo oddziela się od pnia. Wysuszone owoce również smakują jak cynamon.
Pochodzenie
Drzewo, z którego pozyskujemy cynamon pochodzi z Chin.
Smak
Charakteryzuje go słodki, korzenny smak.
Zapach
Wydziela intensywny, korzenny zapach.
Kolor
Cynamon mielony ma odcienie żółci i brązów.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Olejek cynamonowy działa antyseptycznie.
Uboczne skutki działania
Za duża ilość przyprawy może zdominować smak potrawy.
Ciekawostki
Cynamon uznawany jest za afrodyzjak.
Nazwa w języku angielskim
Ground cinnamon
Nazwa w języku francuskim
Cannelle moulue
Nazwa w języku niemieckim
Gemahlener Zimt

Cynamon mielony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1034
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
247
kcal
Woda
10.6
g
Popiół
3.6
g
Białko ogółem
4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
80.6
g
Sacharoza
20
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
53.1
g
Izoleucyna
146
mg
Leucyna
253
mg
Lizyna
243
mg
Metionina
78
mg
Cystyna
58
mg
Fenyloalanina
146
mg
Tyrozyna
136
mg
Treonina
136
mg
Tryptofan
49
mg
Walina
224
mg
Arginina
166
mg
Histydyna
117
mg
Alanina
166
mg
Kwas asparginowy
438
mg
Kwas glutaminowy
370
mg
Glicyna
195
mg
Prolina
419
mg
Seryna
195
mg
Sód
10
mg
Potas
500
mg
Wapń
1228
mg
Fosfor
61
mg
Magnez
56
mg
Żelazo
8.07
mg
Cynk
1.97
mg
Miedź
0.23
mg
Mangan
16.67
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
13
μg
retinol
0
μg
beta karoten
112
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.01
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.14
mg
Niacyna
1.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.31
mg
foliany (kwas foliowy)
29
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
28.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.003
g
Kwas laurynowy
0.006
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.009
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.104
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.136
g
Kwas stearynowy
0.082
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.246
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.011
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Koktajl bananowy z mango
Wszystkie składniki powinny być uprzednio schłodzone.Wszystko zmiksować, przelać do szklanek. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.255
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});