Opis:
Zastosowanie
Może być używany do smażenia, pieczenia i gotowania. Ze względu na wysokie walory smakowe polecany jest również jako dodatek do pieczywa.
Kolor
Tłuszcz gęsi charakteryzuje się jasnoszarym kolorem.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w warunkach chłodniczych.
Wpływ na organizm
Dzięki zawartości kwasu oleinowego smalec z gęsi redukuje poziom \"złego cholesterolu\" we krwi.
Ciekawostki
W medycynie tradycyjnej stosowany był w leczeniu przeziębień i dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Nazwa w języku angielskim
Goose lard
Nazwa w języku francuskim
Saindoux d\'oie
Nazwa w języku niemieckim
Gänseschmalz

Smalec z gęsi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3768
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
900
kcal
Woda
0.2
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
100
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
0
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.5
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
20.697
g
Kwas stearynowy
6.1
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
22.7
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
53.493
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.1
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
56.7
g
Kwas linolowy
9.801
g
Linolenowy
0.5
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
11
g

Przepisy z produktem:

Duszona gęś
Pozbawioną skóry i tłuszczu gęś kroimy na mniejsze porcje, nacieramy czosnkiem, solą i ...
Comber jagnięcy z grzybami i cebulą
Cebule obgotowujemy w wodzie, a szynkę kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i obgotowujemy go przez ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.087