Opis:
Zastosowanie
Może być używany do smażenia, pieczenia i gotowania. Ze względu na wysokie walory smakowe polecany jest również jako dodatek do pieczywa.
Kolor
Tłuszcz gęsi charakteryzuje się jasnoszarym kolorem.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w warunkach chłodniczych.
Wpływ na organizm
Dzięki zawartości kwasu oleinowego smalec z gęsi redukuje poziom \"złego cholesterolu\" we krwi.
Ciekawostki
W medycynie tradycyjnej stosowany był w leczeniu przeziębień i dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Nazwa w języku angielskim
Goose lard
Nazwa w języku francuskim
Saindoux d\'oie
Nazwa w języku niemieckim
Gänseschmalz

Smalec z gęsi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3768
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
900
kcal
Woda
0.2
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
100
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
0
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.5
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
20.697
g
Kwas stearynowy
6.1
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
22.7
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
53.493
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.1
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
56.7
g
Kwas linolowy
9.801
g
Linolenowy
0.5
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
11
g

Przepisy z produktem:

Duszona gęś
Pozbawioną skóry i tłuszczu gęś kroimy na mniejsze porcje, nacieramy czosnkiem, solą i ...
Comber jagnięcy z grzybami i cebulą
Cebule obgotowujemy w wodzie, a szynkę kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i obgotowujemy go przez ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.571