Opis:
Zastosowanie
Grzyby jadalne stosowane sądo zup, sosów, sałatek lub jako dodatek do różnego rodzaju potraw np. łazanki z grzybami, pierogi. Niektóre gatunki idealnie nadają się do suszenia lub marynowania.
Opis kapelusza
Najczęściej kapelusze grzybów są okrągłe lub półokrągłe. Z wiekiem zmieniają kształt do formy płaskiej. Występują w licznej gamie kolorów od jasnych do bardzo ciemnych. Pod kapeluszem znajdują się blaszki lub powierzchnia porowata.
Opis trzonu
Trzony mogą być rożnej wysokości i grubości. Występują w różnych kolorach. Mogą posiadać pierścień.
Występowanie
Okres owocowania grzybów przypada na przełomie lata i jesieni
Nazwa łacińska
Fungi
Ciekawostki
Grzyby mają jadalne owocniki, które odpowiednio przyrządzone, mogą być spożywane i nie powodują niepożądanych dolegliwości. Większość gatunków rośnie w warunkach leśnych, nieliczne są uprawiane np. pieczarki. Grzyby uznane są jako produkt spożywczy o małej wartości żywieniowej jednak cenione są ze względu na ich walory smakowe.
Łatwo pomylić z
Niektóre gatunki grzybów jadalnych bardzo łatwo pomylić z gatunkami trującymi.
Nazwa w języku angielskim
Mushrooms
Nazwa w języku niemieckim
Pilze
Nazwa w języku francuskim
Champignons

Grzyby wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
92.1
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
22
kcal
Woda
92.4
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.3
g
Sacharoza
1.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Izoleucyna
76
mg
Leucyna
120
mg
Lizyna
107
mg
Metionina
31
mg
Cystyna
12
mg
Fenyloalanina
85
mg
Tyrozyna
44
mg
Treonina
107
mg
Tryptofan
35
mg
Walina
232
mg
Arginina
78
mg
Histydyna
57
mg
Alanina
199
mg
Kwas asparginowy
195
mg
Kwas glutaminowy
343
mg
Glicyna
92
mg
Prolina
76
mg
Seryna
94
mg
Sód
5
mg
Potas
318
mg
Wapń
3
mg
Fosfor
86
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
3.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
witamina C
2.1
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Wiejska kartoflanka
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w kawałki.Cebulę drobno siekamy i rumienimy w rondlu na ...
Kruche pierogi z kapustą i grzybami
Mąkę (40dkg) siekamy z masłem do momentu aż znikną grudki tłuszczu.Dodajemy jedno jajo, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});