Pomidor koktajlowy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Najlepiej jeść je na surowo. Z powodzeniem możemy je dodawać do sałatek, szaszłyków warzywnych i koreczków. Dzięki różnorodności barw i niewielkiemu kształtowi idealnie nadają się do dekorowania potraw.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny psiankowatych.
Sezony występowania
Dostępne są przez cały rok, jednak szczyt ich sezonu przypada latem.
Rozmiar
Owoce pomidora koktajlowego są małe, okrągłe, czerwone, pomarańczowe lub żółte. Średnica pomidora koktajlowego wynosi około 3 cm.
Smak
Pomidor ten jest słodki i soczysty.
Zapach
Charakteryzuje się aromatycznym zapachem.
Ocena świeżości
Świeże pomidory koktajlowe powinny być jędrne i soczyste. Skórka pomidora powinna być jednolita, bez przebarwień i uszkodzeń. Jeżeli pomidor jest na łodyżce można ocenić jego świeżość pocierając łodyżkę. Jeśli po potarciu intensywnie pachnie oznacza to, że pomidor jest świeży.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem pomidory koktajlowe należy umyć, a w razie potrzeby usunąć skórkę.
Sposób przechowywania
Dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać w suchym miejscu w temp. około 14° C. W takich warunkach można je przechowywać do 2 tygodni.
Nazwa w języku angielskim
Cocktail tomato
Nazwa w języku francuskim
Cocktail tomate
Nazwa w języku niemieckim
CocktailTomaten

Pomidor koktajlowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
63
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
15
kcal
Woda
94.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.2
g
Izoleucyna
23
mg
Leucyna
34
mg
Lizyna
36
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
7
mg
Fenyloalanina
23
mg
Tyrozyna
17
mg
Treonina
29
mg
Tryptofan
10
mg
Walina
27
mg
Arginina
27
mg
Histydyna
19
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
149
mg
Kwas glutaminowy
386
mg
Glicyna
23
mg
Prolina
20
mg
Seryna
32
mg
Sód
8
mg
Potas
282
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.26
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.06
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
107
μg
retinol
0
μg
beta karoten
640
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.22
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.15
mg
foliany (kwas foliowy)
39
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
23
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.11
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.12
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Sałatka makaronowa z brokułami
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i studzimy.Dokładnie opłukany brokuł ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251