Opis:
Zastosowanie
W Polsce jest to ryba mało popularna. W Hiszpanii jest jedną z najbardziej cenionych ryb. Możemy ją smażyć, piec i gotować. Nie zalecane jest wędzenie i grillowanie tej ryby, gdyż po obróbce jest mniej smaczna i sucha. Małe piotrosze możemy przygotowywać w całości (po uprzednim oczyszczeniu z łusek i wypatroszeniu). Większe ryby lepiej jest podawać w postaci dzwonków lub filetów. Piotrosza charakteryzuje białe, chude i bardzo ścisłe mięso. Zawiera ono mniej niż 1% tłuszczu. Rybę doprawiamy szczypiorkiem, tymiankiem, sosem sojowym. Nie stosujemy dużej ilości przypraw, gdyż ich nadmiar może zdominować smak delikatnego mięsa.
Występowanie
Wystęuje w wodach północnego Atlantyku (od Wysp Kanaryjskich po Wielką Brytanię). Można go spotkać także w Morzu Śródziemnym i Czarnym. Żeruje na głębokości nie przekraczającej 200 m.p.p.m.
Gatunek, rodzina
Piotrosz należy do rzędu piotroszokształtnych, do rodziny pietroszowatych.
Cechy charakterystyczne
Przeciętna długość ryby waha się w granicach 40cm, maksymalnie osiąga ona 70cm długości. Masa nie przekracza 8kg (najczęściej spotykane osobniki ważą 2-3kg). Piotrosz charakteryzuje się silnie spłaszczonym ciałem, długą głową z dużymi, szerokimi oczami skierowaną do góry i kolczastą płetwą grzbietową z kostnymi wyrostkami. Łuski są drobne i okrągłe. Ubarwienie ciała jest zwykle żółte z nieregularnymi i słabo widocznymi cętkami. Na jednym z boku znajduje się duża i czarna plama.
Nazwa regionalna lub potoczna
Piotrosz potocznie nazywany jest zeusem.
Nazwa w języku angielskim
John Dory
Nazwa w języku francuskim
Zeus faber
Nazwa w języku niemieckim
Petersfisch

Piotrosz wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
350
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
83.65
kcal
Białko ogółem
18
g
Białko zwierzęce
18
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
70
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
0
mg
Wapń
40
mg
Fosfor
180
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
1
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});