Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Częścią jadalną grochu cukrowego są nasiona, jak i całe strąki. Groch cukrowy jest najbardziej przydatny do mrożenia. Najlepiej z każdej odmiany grochu zachowuje wtedy swój kształt i wartości odżywcze. Stosowany jest jako dodatek do dań wegetariańskich lub mięsnych. Jeśli spożywany jest samodzielnie warto dodać odrobinę cukru by podkreślić jego oryginalną słodycz.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Prawopodobnie pochodzi z Azji i Europy. Uprawiany jest na terenie całej Polski.
Sezony występowania
Wysiewa się go wczesną wiosną, a zbiera w momencie gdy strąki są w pełni wyrośniete, a nasiona dopiero zawiązane.
Rozmiar
Jego strąki o średnicy 7-9 mm są spłaszczone i lekko wygięte.
Smak
Tą odmianę grochu charakteryzuje słodki smak.
Zapach
Również zapach jest lekko słodki.
Ocena świeżości
Oceniając świeżość grochu należy zwrócić uwagę na wygląd całych strąków, jaki i ich nasion. Nasiona powinny być owalne o żółtawym odcieniu. Natomiast strąki powinny być zielone o nienaruszonej skórce.
Sposób przygotowania
Przed zastosowaniem kulinarnym świeże strąki grochu należy przebrać, umyć, poobcinać końcówki i oczyścić z włókien. Nasiona i strąki można poddawać gotowaniu, smażeniu, czy też pieczeniu. Najlepiej spożyć go 24 godzinach po zbiorze, wtedy najlepiej zachowuje swoje walory smakowe.
Sposób przechowywania
Groch cukrowy powinien być przechowywany w suchym i zacienionym miejscu. W postaci mrożonej można go przechowywać przez kilka miesięcy. Natomiast świeży groch w strąkach najlepiej przechowywać w lodówce.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to groch chiński.
Nazwa w języku angielskim
Snow pea
Nazwa w języku francuskim
Mange-tout
Nazwa w języku niemieckim
Zuckererbse
Nazwa łacińska
Pisum sativum L.var. saccharatum Ser.

Groch cukrowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
176
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
42
kcal
Woda
88.9
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
2.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.5
g
Sacharoza
4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
161
mg
Leucyna
228
mg
Lizyna
202
mg
Metionina
11
mg
Cystyna
32
mg
Fenyloalanina
90
mg
Tyrozyna
99
mg
Treonina
99
mg
Tryptofan
29
mg
Walina
273
mg
Arginina
134
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
58
mg
Kwas asparginowy
228
mg
Kwas glutaminowy
448
mg
Glicyna
72
mg
Prolina
63
mg
Seryna
125
mg
Sód
4
mg
Potas
200
mg
Wapń
43
mg
Fosfor
53
mg
Magnez
24
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.2
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
630
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
42
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
60
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.033
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.003
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0.075
g
Linolenowy
0.013
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.226
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});