Opis:
Zastosowanie
Matiasy są tłustymi, młodymi i lekko solonymi śledziami. Są to ryby o bardzo krótkim okresie przechowywania, szybko się psują. Najczęściej przeznacza się je na filety. Mięso matiasa ma specyficzny i lekko kwaśny smak. Posmak ten można usunąć poprzez moczenie ryby w mleku, wodzie z ziołami lub piwie. Marynowanie nie powinno trwać dłużej niż 4 godziny (dla porównania: starsze śledzie marynuje się przez około 15 godzin). Z tłustego, białokremowego i bardzo delikatnego mięsa można przygotowywać roladki śledziowe w pomidorowych, ostrych, śmietanowych lub majonezowych sosach, płaty śledziowe marynowane w oleju z cebulą i wiele innych, zimnych przystawek. Matiasy doskonale komponują się z ostrymi przyprawami korzennymi, gorczycą, czarnym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami lub rodzynkami.
Występowanie
Śledzie występują w wodach strefy umiarkowanej i chłodnej Oceanu Atlantyckiego oraz Spokojnego. Gatunek ten żyje w niewielich ławicach.
Systematyka - Rodzina
Gatunek ten należy do rzędu śledziokształtnych, do rodziny śledziowatych.
Cechy charakterystyczne
Śledź posiada silnie, bocznie spłaszczone ciało. Osiąga długość około 30cm. Linia boczna jest nie widoczna. Ubarwienie ryb jest zależne od miejsca bytowania, najczęściej mają one zielononiebieski grzbiet, zaś brzuch i boki srebrne.

Matias wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
673.4
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
161
kcal
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
18
g
Białko zwierzęce
18
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.7
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});