Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Wino

Opis:
Opis ogólny
Wino jest napojem alkoholowym uzyskiwanym w wyniku fermentacji soku z winogron. Taka fermentacja nazywana jest winifikacją. Proces ten jest bardzo złożony i różny dla wielu gatunków win. Winem określa się tylko i wyłącznie napój alkoholowy otrzymany z winogron (vitis vinifera). W niektórych krajach europejskich (np. w Polsce, Niemczech) w podobny sposób co wino, produkuje się napoje alkoholowe z innych owoców. Początkowo, były one tam nazywane winami, co wywołało zdecydowany sprzeciw w tradycyjnych krajach winiarskich z basenu morza Śródziemnego (np. we Włoszech, Francji). Całą sprawą dokładnie zajęła się Unia Europejska i ustaliła ona prawo, wedle którego pozostałe napoje alkoholowe, uzyskane podczas fermentacji innych owoców, nazywane są winami owocowymi. Na przykład napój alkoholowy z wiśni, jeśli w swoim nazewnictwie ma zawierać wyraz \'wino\', musi być nazwany \'Wino wiśniowe\'. Tak aby nazwa takich napojów zawsze była dwuczłonowa.
Zawartość alkoholu
9-18%
Pochodzenie
Kaukaz
Skład
sok winogronowy (moszcz)
Sposób produkcji
Proces produkcji wina nazywany jest winifikacją. Polega ona, z grubsza ujmując, na poddaniu fermentacji alkoholowej moszczu (soku) gronowego, po czym taki roztwór jest filtrowany, starzony w beczkach dębowych lub w kadziach stalowych. Następnie w zależności od wina jest ono kupażowane lub nie, oraz rozlewane do butelek. Wydaje się to proste, jednak nic bardziej mylnego. Istnieje wiele metod winifikacji w zależności od wina, jakie chcemy uzyskać.
Sposób podawania
Sposób podawania wina zależy od wielu czynników. Inaczej podaje się wino stołowe a inaczej deserowe. Inaczej niż białe podaje się czerwone. Wino jest też wykorzystywane do miksologii wielu koktajli.
Sposób przechowywania
Wino powinno być przechowywane w chłodnej temperaturze w zaciemnionych miejscach. Najlepiej pod kątem 45 stopni, tak aby uniknąć wysuszenia korka.
Komentarz
Obecnie da się zaobserwować tendencję wzrostu popularności win w Polsce. Ciągle jednak kultura jego picia bywa nam obca. W polskich domach jeśli już pije się wino, jest ono z reguły półsłodkie lub słodkie. Spowodowane jest to w dużej mierze brakiem przyzwyczajenia picia wina do posiłków. O wiele bliższe nam jest picie piwa czy też wódki czystej.
Nazwa w języku angielskim
Wine
Nazwa w języku francuskim
Vin
Nazwa w języku niemieckim
Wein

Przepisy z produktem:

Kaczka w ziołach
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Przyrządzamy marynatę z pokrojonej w paski marchwi, ...
Mule z ryżem
Mule płuczemy i wrzucamy na gorącą wodę. Ryż gotujemy na pół-miękko.Cebulę drobno siekamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.206
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});