Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Krupnik to napój alkoholowy - słodki likier miodowo-korzenny o złotym kolorze. Wytwarzany na Litwie (krupnikas) i w Polsce. Receptura sięga jeszcze XVIII wieku. Nazwa pochodzi od litewskiego napitku alkoholowego krupnikas - (bardziej słodkiego, mniej korzennego).
Zawartość alkoholu
38%
Sposób produkcji
Charakterystycznym jest fakt, że Krupnik robi się przez cały rok, co kilkanaście dni dodając kolejne składniki, takie jak naturalny miód pszczeli, przyprawy korzenne i naturalne aromatyczne składniki ziołowe. Proces produkcji opiszemy na litewskim przykładzie. Do zbożowego rektyfikowanego spirytusu wytworzonego sposobem podwójnej destylacji, dodaje się zmiękczonej wody pitnej, przefiltrowanej przez sześcio-poziomowy system filtrujący oraz naturalnego miodu pszczelego. Trunek jest przechowywany w dębowych beczkach i codziennie mieszany. Kolejne ziołowe i korzenne składniki są dorzucane w odpowiedniej kolejności. Tak przygotowany likier długo dojrzewa w pojemnikach. Przed rozlaniem do butelek jest trzykrotnie filtrowany.
Skład
naturalny miód pszczeli, przyprawy korzenne i naturalne aromatyczne składniki ziołowe
Sposób podawania
Pijany bez dodatków, czasami bywa składnikiem koktajli. Warto spróbować wraz ze świeżą limonką i sporą ilością kruszonego lodu.
Sposób przechowywania
W zaciemnionym miejscu o stałej, pokojowej temperaturze.
Komentarz
Likier ten ma niepowtarzalny aromat, przypominający gaje, rośliny łąkowe i zapach pszczelego miodu.

Krupnik wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1299
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
309
kcal
Białko ogółem
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
33
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});