Ziarno konopi

Opis:
Zastosowanie
Ziarna konopi znalazły zastosowanie w kulinariach. Można z nich przyrządzać budynie, ciasta, czekolady i nalewki. Ponadto możemy je dodawać do zbożowych i warzywnych sałatek oraz jeść jako przekąskę (podobnie jak ziarna słonecznika).
Elementy kulinarne
W kulinariach wykorzystywane są całe ziarna konopi w postaci świeżej i suszonej. Natomiast olej konopny wytłaczany jest ze świeżych ziaren.
Pochodzenie
Pochodzi z Azji.
Smak
Smak nasion konopi jest zależny od poziomu wilgotności podczas żniw, zbyt duża wilgoć przyczynia się do lekko gorzkiego posmaku.
Zapach
Ma delikatny, aromatyczny i słodkawy zapach.
Kolor
Ziarna konopi mają oliwkowy lub jasnobrązowy kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz olejków eterycznych, które są dobrze przyswajalne przez organizm ludzki. Zawarte w oleju konopnym kwasy omega-3 i omega-6, są korzystne w profilaktyce leczenia chorób serca i nowotworów.
Uboczne skutki działania
Spożywanie ziaren konopi nie wykazuje skutków ubocznych.
Ciekawostki
Jest doskonałym i pożywnym pokarmem dla ptaków. Stanowi też składnik przynęty dla ryb.
Nazwa w języku angielskim
Hemp seed
Nazwa w języku francuskim
Les graines de chanvre
Nazwa w języku niemieckim
Hanfsamen
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});