Liście wiśni

Opis:
Zastosowanie
Liście wiśni wykorzystuje się najczęściej w trakcie przygotowywania nalewek np. z aronii, a także jako dodatek do soków porzeczkowych, ponieważ mają właściwości wpływające łagodząco na smak i zabijają gorycz.
Elementy kulinarne
Jako przyprawa wykorzystywane są liście pochodzące z drzewa wiśni pospolitej. Należy jednak pamiętać, że liście same w sobie nie są jadalne.
Zapach
Zapach liści wiśni jest słodkawy i orzeźwiający.
Kolor
Ich kolor można określić jako zielony z lekkim czerwnonawym odcieniem.
Uboczne skutki działania
Liście wiśni mogą być trujące, ponieważ zawierają cyjanki, które po spożyciu mogą powodować biegunkę, podrażnienie jelit oraz drgawki.
Ciekawostki
Liście wiśni czasem stosowane są jako \"tajemniczy\" dodatek zalewy do kiszonych ogórków.
Nazwa w języku angielskim
Cherry leaves
Nazwa w języku francuskim
Les feuilles de cerisier
Nazwa w języku niemieckim
Kirschblätter
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.328