Zastosowanie
Liście wiśni wykorzystuje się najczęściej w trakcie przygotowywania nalewek np. z aronii, a także jako dodatek do soków porzeczkowych, ponieważ mają właściwości wpływające łagodząco na smak i zabijają gorycz.
Elementy kulinarne
Jako przyprawa wykorzystywane są liście pochodzące z drzewa wiśni pospolitej. Należy jednak pamiętać, że liście same w sobie nie są jadalne.
Zapach
Zapach liści wiśni jest słodkawy i orzeźwiający.
Kolor
Ich kolor można określić jako zielony z lekkim czerwnonawym odcieniem.
Uboczne skutki działania
Liście wiśni mogą być trujące, ponieważ zawierają cyjanki, które po spożyciu mogą powodować biegunkę, podrażnienie jelit oraz drgawki.
Ciekawostki
Liście wiśni czasem stosowane są jako \"tajemniczy\" dodatek zalewy do kiszonych ogórków.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim