Liście wiśni

Opis:
Zastosowanie
Liście wiśni wykorzystuje się najczęściej w trakcie przygotowywania nalewek np. z aronii, a także jako dodatek do soków porzeczkowych, ponieważ mają właściwości wpływające łagodząco na smak i zabijają gorycz.
Elementy kulinarne
Jako przyprawa wykorzystywane są liście pochodzące z drzewa wiśni pospolitej. Należy jednak pamiętać, że liście same w sobie nie są jadalne.
Zapach
Zapach liści wiśni jest słodkawy i orzeźwiający.
Kolor
Ich kolor można określić jako zielony z lekkim czerwnonawym odcieniem.
Uboczne skutki działania
Liście wiśni mogą być trujące, ponieważ zawierają cyjanki, które po spożyciu mogą powodować biegunkę, podrażnienie jelit oraz drgawki.
Ciekawostki
Liście wiśni czasem stosowane są jako \"tajemniczy\" dodatek zalewy do kiszonych ogórków.
Nazwa w języku angielskim
Cherry leaves
Nazwa w języku francuskim
Les feuilles de cerisier
Nazwa w języku niemieckim
Kirschblätter
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.673