Opis:
Zastosowanie
Filety wykorzystywane są do przyrządzania potraw pieczonych (mięso wykłada się bezpośrednio na folię), duszonych, grillowanych i gotowanych na parze. Można przygotowywać z nich szaszłyki. Na rynku rozpowszechnione są filety gatunków charakteryzujących się pomarańczowym mięsem. Bałtyckie łososie wyróżniają się białą barwą. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie koperkiem. Nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak mięsa.
Gatunek, rodzina
Łosoś należy do rzędu łososiokształtne i rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Jest to ryba pozbawiona ości, kręgosłupa oraz skóry. Filety są częściej kupowane niż świeże ryby, ponieważ nie wymagają wcześniejszego sprawienia (oczyszczenia). Są dostępne świeże lub mrożone. Mięso z filetów nie jest tak samo aromatyczne jak cała ryba.
Nazwa w języku angielskim
Salmon fillet
Nazwa w języku francuskim
Filet de saumon
Nazwa w języku niemieckim
Lachsfilet

Łosoś filet wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
871
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
208
kcal
Woda
65.5
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
20.4
g
Białko zwierzęce
20.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
69
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
988
mg
Leucyna
1520
mg
Lizyna
1730
mg
Metionina
607
mg
Cystyna
219
mg
Fenyloalanina
781
mg
Tyrozyna
759
mg
Treonina
950
mg
Tryptofan
222
mg
Walina
1107
mg
Arginina
1221
mg
Histydyna
568
mg
Alanina
568
mg
Kwas asparginowy
2025
mg
Kwas glutaminowy
2830
mg
Glicyna
960
mg
Prolina
721
mg
Seryna
896
mg
Sód
51
mg
Potas
370
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
268
mg
Magnez
28
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.8
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
50
μg
witamina D
519
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
8.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
26
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
5
μg
witamina C
3.9
mg
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.556
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.046
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.877
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.043
g
Kwas stearynowy
0.495
g
Kwas arachidowy
0.022
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
2.715
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.265
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.8
g
Kwas linolowy
0.9
g
Linolenowy
0.167
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.121
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0.018
g
Kwas arachidonowy
0.092
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.862
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.393
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
1.104
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.9
g

Przepisy z produktem:

Łosoś z makaronem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut.Łososia panierujemy w curry, kolorowym pieprzu ...
Łosoś w warzywach gotowany na parze
Filet z łososia przyprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką i oregano.Obieramy marchewkę i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.68
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});