Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Oscypek jest serem twardym i wędzonym, przygotowywanym z mleka owczego. Wytwarzany jest w regionie podhalańskim, w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków ze zdobionymi brzegami. Zdobienie powstaje w rozszczepialnej drewnianej foremce, tzw. \"oscypiorce\".
Zastosowanie
Oscypki są idealną przekąską w każdym momencie dnia. Służą one także jako dodatek do dań w restauracjach. Specyficzny smak oraz zapach powoduje, że są one preferowane przez wąską grupę odbiorców. Prawdziwe oscypki można kupić jedynie na Podhalu, a więc ser tego typu spożywany jest rzadko przez mieszkańców pozostałych obszarów Polski.
Dobre źródło
Oscypek jest bogaty w tłuszcz, białko zwierzęce oraz sód.
Sposób produkcji
Produkcję tego sera można rozpocząć tuż po wydojeniu owiec. Wówczas uzyskane mleko zlewa się do kadzi zwanej \"pucierą\", przy pomocy lnianego płótna. Następnie dodaje się wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, dzięki której z mleka powstaje masa serowa. Należy ją odcisnąć i uformować, a podczas odciskania ser zanurzać w gorącej wodzie. Po tej czynności następuje jego formowanie. W tym celu moczy się go przez dobę w solance (\"rosole\"), która usuwa nadmiar wody. Po wyjęciu z solanki, sery leżakują na górnej półce w bacówce i są wędzone na ogniu z drewna sosnowego lub świerkowego. Można go wyrabiać tylko w okresie od maja do września, a sprzedawać do końca października. Powinien on ważyć od 60 do 80dkg i mierzyć 17 do 23cm.
Ciekawostki
Aby kupić tradycyjny oscypek, trzeba udać się w góry, do powiatu nowosądeckiego, nowotarskiego lub tatrzańskiego. Ser ten należy do serów chronionych przez prawo unijne od 2007 roku i uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Pierwszym bacą w Polsce, który otrzymał unijny certyfikat uprawniający do produkcji oscypka był Kazimierz Furczoń z Leśnicy na Podhalu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Łoscypek, Gołka
Nazwa w języku angielskim
sheep cheese - Oscypek
Nazwa w języku francuskim
fromage de brebis - Oscypek
Nazwa w języku niemieckim
Schafskäse - Oscypek

Ser Oscypek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
591
kcal
Woda
26.89
g
Białko ogółem
12.17
g
Białko zwierzęce
12.17
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
68.6
mg
Węglowodany ogółem
0.03
g
Izoleucyna
540
mg
Leucyna
1070
mg
Lizyna
760
mg
Metionina
290
mg
Fenyloalanina
590
mg
Treonina
520
mg
Tryptofan
200
mg
Walina
840
mg
Sód
1619
mg
Potas
79
mg
Wapń
866
mg
Fosfor
627
mg
Magnez
57
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
0.51
mg
Mangan
0.13
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
278.51
μg
witamina D
40.82
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.42
mg
Niacyna
0.11
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
15.24
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2.24
μg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
36.62
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
14.57
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.88
g

Przepisy z produktem:

Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.W międzyczasie umyte ...
Naleśniki po góralsku
Dwa jaja mieszamy z mąką i mlekiem. Następnie solimy i wyrabiamy na jednolitą masę. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246