Definicja
Oscypek jest serem twardym i wędzonym, przygotowywanym z mleka owczego. Wytwarzany jest w regionie podhalańskim, w postaci niedużych, wrzecionowatych bloków ze zdobionymi brzegami. Zdobienie powstaje w rozszczepialnej drewnianej foremce, tzw. \"oscypiorce\".
Zastosowanie
Oscypki są idealną przekąską w każdym momencie dnia. Służą one także jako dodatek do dań w restauracjach. Specyficzny smak oraz zapach powoduje, że są one preferowane przez wąską grupę odbiorców. Prawdziwe oscypki można kupić jedynie na Podhalu, a więc ser tego typu spożywany jest rzadko przez mieszkańców pozostałych obszarów Polski.
Dobre źródło
Oscypek jest bogaty w tłuszcz, białko zwierzęce oraz sód.
Sposób produkcji
Produkcję tego sera można rozpocząć tuż po wydojeniu owiec. Wówczas uzyskane mleko zlewa się do kadzi zwanej \"pucierą\", przy pomocy lnianego płótna. Następnie dodaje się wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, dzięki której z mleka powstaje masa serowa. Należy ją odcisnąć i uformować, a podczas odciskania ser zanurzać w gorącej wodzie. Po tej czynności następuje jego formowanie. W tym celu moczy się go przez dobę w solance (\"rosole\"), która usuwa nadmiar wody. Po wyjęciu z solanki, sery leżakują na górnej półce w bacówce i są wędzone na ogniu z drewna sosnowego lub świerkowego. Można go wyrabiać tylko w okresie od maja do września, a sprzedawać do końca października. Powinien on ważyć od 60 do 80dkg i mierzyć 17 do 23cm.
Ciekawostki
Aby kupić tradycyjny oscypek, trzeba udać się w góry, do powiatu nowosądeckiego, nowotarskiego lub tatrzańskiego. Ser ten należy do serów chronionych przez prawo unijne od 2007 roku i uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Pierwszym bacą w Polsce, który otrzymał unijny certyfikat uprawniający do produkcji oscypka był Kazimierz Furczoń z Leśnicy na Podhalu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
fromage de brebis - Oscypek
Nazwa w języku niemieckim