Opis:
Zastosowanie
Młode liście i pączki zjadane są na surowo, a z kwiatów przyrządza się herbatę.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym lipy są młode liście, pączki oraz kwiaty.
Pochodzenie
Roślina pochodzi z zachodniej Azji i Europy.
Smak
Ma smak lekkiej goryczy.
Zapach
Charakteryzuje się słodkim zapachem.
Kolor
Liście dojrzałej lipy są zielone, pąki czerwono-brunatne, a kwiaty żółte.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Napary z lipy stosowane są na przeziębienia, stany gorączkowe oraz jako środek moczopędny, poprawiający apetyt i uspokajający. Miód z lipy podobnie jak kwiaty, ma działanie lecznicze. Polecany jest przy przeziębieniach, kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Ciekawostki
Lipa jest drzewem długowiecznym, rośnie nawet przez tysiąc lat. Z nasion wytwarzany jest jadalny olej.
Nazwa w języku angielskim
Small-leaved Lime
Nazwa w języku francuskim
Tilleul à petites feuilles
Nazwa w języku niemieckim
Winter-Linde

Lipa drobnolistna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
105
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
25
kcal
Woda
90.8
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8.4
g
Sacharoza
1.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0.4
g
Izoleucyna
2
mg
Leucyna
16
mg
Lizyna
16
mg
Metionina
2
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
11
mg
Tyrozyna
2
mg
Treonina
2
mg
Tryptofan
2
mg
Walina
11
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
2
mg
Alanina
24
mg
Kwas asparginowy
114
mg
Kwas glutaminowy
67
mg
Glicyna
11
mg
Prolina
30
mg
Seryna
35
mg
Sód
2
mg
Potas
117
mg
Wapń
14
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
30
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.236
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});