Opis:
Zastosowanie
W Polsce zaliczany jest do gatunków zagrożonych, w związku z tym mięso jest importowane. Sterlet doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, marynowania, a także wędzenia. Jest delikatne, smaczne i jędrne. Sprawdza się również w zupach rybnych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso tej ryby doprawia się natką pietruszki, bazylią i sokiem z cytryny. Sterlet ceniony jest również za czarny kawior.
Występowanie
Sterlet występuje w dopływach Morza Czarnego, Azowskiego, Kaspijskiego, Bałtyckiego. Żeruje także w północnych wodach Rosji.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu jesiotrokształtnych, do rodziny jesiotrowatych.
Cechy charakterystyczne
Sterlet charakteryzuje się smukłym i wydłużonym ciałem, węższą głową skierowaną ku dołowi, dużymi płetwami brzusznymi oraz skostniałymi płytkami rozmieszczonymi na bokach, brzuchu i grzbiecie. Przed otworem gębowym widoczne są długie wąsy. Strona grzbietowa ma odcienie szarości, brązu z niebieskim lub zielonym połyskiem. Brzuch z reguły żółty bądź czerwono-biały. Sterlet osiąga około 35-60cm długości. Spotykane są okazy ważące 16kg przy 100-125cm długości.
Nazwa regionalna lub potoczna
Znany jest także pod nazwą czeczuga.
Nazwa w języku angielskim
Sterlet
Nazwa w języku francuskim
Sterlet
Nazwa w języku niemieckim
Sterlet

Sterlet wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
440
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
105
kcal
Woda
76.55
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
16.4
g
Białko zwierzęce
16.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
744
mg
Leucyna
1312
mg
Lizyna
1483
mg
Metionina
478
mg
Cystyna
173
mg
Fenyloalanina
630
mg
Tyrozyna
545
mg
Treonina
708
mg
Tryptofan
181
mg
Walina
832
mg
Arginina
966
mg
Histydyna
475
mg
Alanina
976
mg
Kwas asparginowy
1653
mg
Kwas glutaminowy
2410
mg
Glicyna
775
mg
Prolina
541
mg
Seryna
659
mg
Sód
54
mg
Potas
284
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
211
mg
Magnez
35
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.42
mg
Miedź
0.041
mg
Mangan
0.025
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
210
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.7
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.7
mg
Niacyna
8.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
22
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.154
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.685
g
Kwas stearynowy
0.076
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.9
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
1.433
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.054
g
Kwas erukowy
0.023
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.9
g
Kwas linolowy
0.068
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.128
g
Kwas arachidonowy
0.062
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.194
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.045
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.093
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235