Opis:
Zastosowanie
Różne gatunki drożdży znalazły zastosowanie w piekarnictwie, browarnictwie, gorzelnictwie, winiarstwie oraz mleczarstwie. Podczas pieczenia, wykorzystuje się je do produkcji zaczynu, gdzie ich aktywność służy do spulchniania ciasta. W browarnictwie wykorzystywane są w czasie fermentacji brzeczki, natomiast w mleczarstwie stosuje się je w czasie fermentacji mleka przy produkcji kefiru.
Nazwa łacińska
Saccharomyces
Systematyka - Rząd
drożdżakowce
Systematyka - Rodzina
drożdżakowate
Ciekawostki
Zbyt duże spożycie drożdży może powodować przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Są one cennym źródłem wielu witamin, szczególnie grupy B, oraz wielu substancji mineralnych: fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu. Ze względu na bogaty skład, drożdże piwne są idealnymi suplementami diety w przypadku problemów ze skórą lub włosami. Mogą zapobiegać nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry i włosów.
Nazwa w języku angielskim
Yeast
Nazwa w języku niemieckim
Hefe
Nazwa w języku francuskim
Levure

Drożdże wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1235
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
295
kcal
Woda
7.6
g
Popiół
7
g
Białko ogółem
115
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
38.2
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
21
g
Izoleucyna
2177
mg
Leucyna
3057
mg
Lizyna
3158
mg
Metionina
759
mg
Cystyna
511
mg
Fenyloalanina
1861
mg
Tyrozyna
1579
mg
Treonina
1989
mg
Tryptofan
484
mg
Walina
2345
mg
Arginina
2116
mg
Histydyna
994
mg
Alanina
2533
mg
Kwas asparginowy
3905
mg
Kwas glutaminowy
5651
mg
Glicyna
1861
mg
Prolina
1633
mg
Seryna
1888
mg
Sód
50
mg
Potas
2000
mg
Wapń
64
mg
Fosfor
1290
mg
Magnez
98
mg
Żelazo
16.6
mg
Cynk
6.4
mg
Miedź
0.5
mg
Mangan
0.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
2.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
5.5
mg
Niacyna
39.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.5
mg
foliany (kwas foliowy)
2340
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.029
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.42
g
Kwas stearynowy
0.149
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.2
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.3
g
Kwas linolowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.05
g

Przepisy z produktem:

Drożdżowe rogaliki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, poczekać aż wyrosną. Żółtka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.805
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});