Opis:
Zastosowanie
Jest jedną z podstawowych przypraw stosowanych w niemal każdej kuchni. Wzbogaca smak mięs, wędlin, serów, jaj ale także ryb i owoców morza. W tej formie jest wyjątkowo wygodny do przyprawiania dań, ponieważ jego smak jest o wiele bardziej intensywny.
Elementy kulinarne
Powstaje ze zmielenia ziaren różnych rodzajów pieprzu (biały, czarny, ziołowy) w maszynce lub młynku.
Smak
Charakteryzuje się ostrym, palącym smakiem.
Zapach
Zapach, podobnie jak smak, jest ostry i duszący.
Kolor
Kolor zmielonych ziaren uwarunkowany jest rodzajem rozdrobnionego pieprzu. Najczęściej jednak ma on odcienie szarości i zieleni.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Badania naukowców wykazały, że pieprz poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi wzdęcia i usprawnia proces trawienia. Ponadto ma działanie moczopędne i dezynfekujące. Zwiększa wchłanianie z przewodu pokarmowego witamin z grupy B oraz selenu.
Uboczne skutki działania
Pieprz może powodować podrażnienie układu pokarmowego.
Ciekawostki
Swój charakterystyczny smak zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i piperyny.
Nazwa w języku angielskim
Ground pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivre moulu
Nazwa w języku niemieckim
Grund pfeffer

Pieprz mielony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1068
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
255
kcal
Woda
10.5
g
Popiół
4.3
g
Białko ogółem
11
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
64.8
g
Sód
44
mg
Potas
1259
mg
Wapń
437
mg
Fosfor
173
mg
Magnez
194
mg
Żelazo
28.9
mg
Cynk
1.4
mg
Miedź
1.1
mg
Mangan
5.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
299
μg
retinol
15
μg
beta karoten
156
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.03
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.9
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
0.97
g
Linolenowy
0.16
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Rolada z kurczaka z szynką oraz pesto
Opłukać piersi z kurczaka następnie lekko je osuszyć i posypać pieprzem. Każdy kawałek ...
Sałatka z makaronu i szpinaku
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i studzimy.Paprykę kroimy w w półsłupki, a ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.434
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});