Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Sezam można dodać do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli, tak przygotowane mięso staje się bardziej pożywne, a skórka chrupiąca. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Nasiona sezamu używane są też do produkcji masła sezamowego, mączka wydobywana przy mieleniu ziarna znakomicie nadaje się chleba oraz małych bułeczek.
Pochodzenie
Jego pochodzenie nie jest znane. Jednakże od kilku tysięcy lat uprawiany jest w Azji i Afryce.
Budowa
Nasiona sezamu są bardzo małe.
Kształt
Mają owalny, bocznie spłaszczony kształt.
Kolor
Zależnie od gatunku nasiona są białe, kremowe, czerwone, brązowe lub czarne.
Sposób obróbki
Nasiona sezamu możemy jeść suszone, gotowane lub pieczone. Do niektórych potraw wykorzystujemy całe nasiona, do innych, jak np. chałwa należy je zmielić. Praży się je, smażąc delikatnie na patelni, bez dodatku tłuszczu.
Nazwa w języku angielskim
Sesame
Nazwa w języku francuskim
Sésame
Nazwa w języku niemieckim
Sesam

Sezam wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2646
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
633
kcal
Woda
3.7
g
Popiół
3.2
g
Białko ogółem
23.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
23.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.5
g
Błonnik pokarmowy
7.9
g
Izoleucyna
1050
mg
Leucyna
1737
mg
Lizyna
715
mg
Metionina
715
mg
Cystyna
295
mg
Fenyloalanina
1192
mg
Tyrozyna
811
mg
Treonina
1021
mg
Tryptofan
325
mg
Walina
1259
mg
Arginina
2473
mg
Histydyna
553
mg
Alanina
1270
mg
Kwas asparginowy
1537
mg
Kwas glutaminowy
4200
mg
Glicyna
1660
mg
Prolina
1270
mg
Seryna
1116
mg
Sód
13
mg
Potas
387
mg
Wapń
114
mg
Fosfor
775
mg
Magnez
377
mg
Żelazo
5.9
mg
Cynk
2.79
mg
Miedź
1.3
mg
Mangan
1.42
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.53
mg
witamina B1 (tiamina)
0.783
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.447
mg
Niacyna
7.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.79
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.1
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.47
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
2.09
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.66
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
18.5
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.05
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
18.69
g
Kwas linolowy
21.4
g
Linolenowy
0.38
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
21.78
g

Przepisy z produktem:

Miecznik z oliwą miętowo-imbirową z pikantną fasolką szparagową
Miecznika dzielimy na dwa steki.Sos sojowy mieszamy z połową oliwy i dodajemy posiekaną trawę ...
Batoniki owsiane z czekoladą i bakaliami
Formę 25x25cm wyłożyć folią spożywczą.W dużym rondlu rozpuścić masło, cukier, 3 łyżki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
SmakoMyk ~ Gość
chemia znaczy - strasznie niezdrowe - lepiej wziąć sos sojowy i troszeczkę lubczyku
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.134