Opis:
Zastosowanie
Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat, w sałatkach. Możemy dekorować nią potrawy, sałatki oraz zupy.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kozłowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w Europie i Azji Mniejszej. Doskonale znosi również polski klimat.
Sezony występowania
Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień.
Rozmiar
Osiąga od 15-30cm wysokości.
Smak
Ma delikatny, orzechowy smak.
Zapach
Zapach roszponki jest świeży, intensywniejszy od zapachu zielonej sałaty.
Ocena świeżości
Świeża roszponka ma kruche, podłużne, zielone liście, bez nalotów i zgnilizn.
Sposób przygotowania
Należy ją dokładnie umyć i wysuszyć.
Sposób przechowywania
Odporna jest na niskie temperatury, może być długo przechowywana.
Ciekawostki
Widnieje na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako gatunek zagrożony wymarciem (kategoria V).
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne jej nazwy to: rapontyka, raszpanka, rapunkuł jarzynny.
Nazwa w języku angielskim
Corn salad, Lambs lettuce
Nazwa w języku francuskim
Mâche
Nazwa w języku niemieckim
Gewöhnliche Feldsalat
Nazwa łacińska
Valerianella locusta

Roszponka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
87.9
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
21
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4
g
Laktoza
0
g
Sód
4
mg

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Pierś przepiórki z sałatką z roszponki, truskawek i rabarbaru
Pierś przepiórki smażymy od strony skóry.Przyprawiamy solą i pieprzem.Smażymy drugą stronę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Popcorn- Aro ~ Gość
online slots offers online roulette ipad fruit machine for sale hull online roulette quick ...
online roulette flash game online slots mobile phone online casino 25 free no deposit mobile ...
slots på internet new gambling games the online casino pokerstars no deposit bonus real ...
online roulette double up system free online slots 5 reels quiet riot soaring eagle ...
yellowhead casino new online slots 2015 online casinos that pay real cash no deposit bonus ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.629