Opis:
Zastosowanie
Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat, w sałatkach. Możemy dekorować nią potrawy, sałatki oraz zupy.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kozłowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w Europie i Azji Mniejszej. Doskonale znosi również polski klimat.
Sezony występowania
Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień.
Rozmiar
Osiąga od 15-30cm wysokości.
Smak
Ma delikatny, orzechowy smak.
Zapach
Zapach roszponki jest świeży, intensywniejszy od zapachu zielonej sałaty.
Ocena świeżości
Świeża roszponka ma kruche, podłużne, zielone liście, bez nalotów i zgnilizn.
Sposób przygotowania
Należy ją dokładnie umyć i wysuszyć.
Sposób przechowywania
Odporna jest na niskie temperatury, może być długo przechowywana.
Ciekawostki
Widnieje na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski jako gatunek zagrożony wymarciem (kategoria V).
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne jej nazwy to: rapontyka, raszpanka, rapunkuł jarzynny.
Nazwa w języku angielskim
Corn salad, Lambs lettuce
Nazwa w języku francuskim
Mâche
Nazwa w języku niemieckim
Gewöhnliche Feldsalat
Nazwa łacińska
Valerianella locusta

Roszponka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
87.9
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
21
kcal
Białko ogółem
2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4
g
Laktoza
0
g
Sód
4
mg

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Pierś przepiórki z sałatką z roszponki, truskawek i rabarbaru
Pierś przepiórki smażymy od strony skóry.Przyprawiamy solą i pieprzem.Smażymy drugą stronę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.267