Opis:
Nazwa w języku angielskim
Wine vinegar
Nazwa w języku francuskim
Vinaigre de vin
Nazwa w języku niemieckim
Weißweinessig
Pochodzenie
Ocet winny produkowany jest z białego wina.
Zastosowanie
Biały ocet winny stanowi doskonały dodatek do sałatek oraz surówek. Poprawia smak barszczu czerwonego, galaretek i potraw słodko-kwaśnych. Używany jest do sporządzania marynat, zalew, niekiedy do zmiękczania mięsa oraz ryb morskich. Ocet posiada zdolności konserwujące żywność, czyli przedłużające jej trwałość.
Ciekawostki
Na rynku występuje w stężeniu 6%. Im lepszej jakości wino użyte do produkcji octu, tym posiada głębszy i ciekawszy aromat.
Smak
Ocet ma kwaskowy smak z delikatną nutką wina.
Zapach
Charakteryzuje się swoistym zapachem octu.
Kolor
Ocet winny biały ma jasny, słomkowy kolor.
Uboczne skutki działania
Octu winnego nie powinny spożywać osoby, które mają problemy żołądkowe. Zbyt duża ilość tego produktu prowadzi do zachwiania równowagi kwasowo–zasadowej, czego skutkiem może być zakwaszenia organizmu.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Zawiera wiele wartościowych składników, np. potas, fosfor, magnez.

Ocet winny biały wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
79.5
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
19
kcal
Woda
94.5
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0.3
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
8
mg
Potas
39
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
8
mg
Magnez
4
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina C
0.5
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Kurczak Vindaloo
Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z octem, pokrojoną cebulą, gorczycą i częścią ...
Ryba z grilla
Rybę patroszymy, usuwamy ości i dokładanie myjemy. Mieszamy sos sojowy, ocet, oliwę oraz ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});