Opis:
Zastosowanie
Są one ważnym składnikiem kuchni dalekowschodniej, szczególnie chińskiej i japońskiej. Stanowią składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Idealnie pasują do potraw z warzyw oraz mięs, zup i sosów. W Polsce najczęściej dostępne są w postaci suszonej.
Opis kapelusza
Średnica owocnika wynosi od 2 do 6cm. Jego powierzchnia jest delikatnie pomarszczona, a kształt miseczkowaty. Skórkę pokrywa delikatny, zamszowy nalot. Grzyby Mun charakteryzują się brunatnym, kasztanowym, ciemnobrązowym lub nawet czarnym (w czasie suszy) kolorem.
Występowanie
Występuje w strefie tropikalnej na całym świecie. Rosną na pniach obumarłych drzew liściastych, rzadziej iglastych, głównie od sierpnia do grudnia.
Nazwa regionalna lub potoczna
Grzyb Mun nazywany jest inaczej uszakiem gęstowłosym.
Nazwa łacińska
Auricularia auricula-judae
Systematyka - Rząd
uszakowce
Systematyka - Rodzina
uszakowate
Ciekawostki
Od pokoleń wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej. Przypisuje się im właściwości poprawiające krążenie oraz zmniejszające krzepliwość krwi.
Łatwo pomylić z
Bywa mylony z uszakiem skórnikowatym.
Nazwa w języku angielskim
Judas\'s ear fungus, Jew\'s Ear
Nazwa w języku niemieckim
Judasohr
Nazwa w języku francuskim
Oreille de Judas

Grzyby Mun wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1375.7
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
328.8
kcal
Białko ogółem
14.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
65.4
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
4.2
g

Przepisy z produktem:

Pierożki chińskie
Oczyszczone grzyby moczymy w ciepłej wodzie. Gdy napęcznieją, zalewamy je wrzątkiem i gotujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});