Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym, do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety drobiowe. Oprócz kulinarnych zastosowań len ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i zielarstwie. Nasiona lnu pogniecione i namoczone w wodzie, zażywane po łyżce rano i wieczorem, służą jako środek rozwalniający. Największe znaczenie mają wodne wyciągi z siemienia lnianego, które podaje się w stanach nieżytowych lub zapalnych żołądka, owrzodzeniu jelit i dwunastnicy i przy nadkwasocie.
Pochodzenie
Len pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Obecnie jest uprawiany w całej Europie, czasmi rośnie też dziko.
Budowa
Ziarno ma wydłużoną budowę.
Kształt
Ma spłaszczony kształt.
Kolor
Ziarna są jasnokremowego koloru a kwiat niebieskiego.
Sposób obróbki
Z wysuszonego lnu oddziela się ziarna od słomy. Zebrane ziarna przechowuje się w suchym pojemniku. Można je jeść na surowo lub wcześniej ugotować na wodzie lub mleku.
Nazwa w języku angielskim
Flax seed
Nazwa w języku francuskim
Lin
Nazwa w języku niemieckim
Lein

Len wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2234
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
534
kcal
Woda
7
g
Białko ogółem
18.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
18.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
28.9
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
27.3
g
Izoleucyna
896
mg
Leucyna
1235
mg
Lizyna
862
mg
Metionina
370
mg
Cystyna
340
mg
Fenyloalanina
957
mg
Tyrozyna
493
mg
Treonina
766
mg
Tryptofan
297
mg
Walina
1070
mg
Arginina
1925
mg
Histydyna
472
mg
Alanina
925
mg
Kwas asparginowy
2046
mg
Kwas glutaminowy
4038
mg
Glicyna
1248
mg
Prolina
806
mg
Seryna
175
mg
Sód
30
mg
Potas
813
mg
Wapń
255
mg
Fosfor
642
mg
Magnez
392
mg
Żelazo
5.7
mg
Cynk
4.3
mg
Miedź
1.2
mg
Mangan
2.5
mg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
1.6
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
87
μg
witamina C
0.6
mg
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
7.5
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
28.7
g

Przepisy z produktem:

Gomasio
Na suchej patelni prażymy sól, osobno siemię i sezam. Nasiona prażymy do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.178
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});