Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Ser Caciocavallo

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Caciocavallo to ser wytwarzany z mleka owiec lub krów. Dojrzewa nie dłużej niż dwa miesiące. Ma łagodny, lekko słodkawy smak i żylastą konsystencję. Jest to ser parzony, co sprawia że ser jest bardzo miękki, elastyczny i może mieć dowolne kształt, najczęściej jest to kształt tykwy. Ser Caciocavallo można również wędzić.
Zastosowanie
Najczęściej serwuje się go jako przekąskę polaną oliwą z oliwek i posypaną czarnym, zmielonym pieprzem. Ponadto doskonale smakuje z pieczywem oraz owocami. Po dłuższym leżakowaniu można go zetrzeć i dodawać do zapiekanek, makaronów, warzyw oraz jaj. Młody ser doskonale komponuje się z biały winem, starszy- z czerwonym, wytrawnym.
Dobre źródło
Caciocavallo stanowi bardzo dobre źródło wapnia.
Sposób produkcji
Mleko wykorzystane do wyrobu tego sera powinno pochodzić z co najmniej czterech udojów. Niepasteryzowane jest podgrzewane do temperatury 38°C, po czym dodaje się do niego podpuszczkę, aby skoagulowało (ścięło się). Zsiadłe mleko jest cięte na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Następnie przez 4-10 godzin jest pozostawione do stężenia i rozrywane na łańcuchy. Każdy z łańcuchów sera jest owijany w przędzę na kształt piłki i wrzucany do wrzątku, po czym szybko wkładany do zimnej wody. Ser dojrzewa 3-4 miesiące.
Ciekawostki
W zależności od kształtu jaki przyjmuje, podaje się różne nazwy tego sera: montonino (w kształcie gruszek), napolitano (wrzecionowaty), provolone (okrągły) i provetta (bardzo mały, okrągły).
Nazwa w języku angielskim
Caciocavallo cheese
Nazwa w języku francuskim
Caciocavallo fromage
Nazwa w języku niemieckim
Caciocavallo Käse

Ser Caciocavallo wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1422.6
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
340
kcal
Białko ogółem
20
g
Węglowodany ogółem
1.5
g
Wapń
300
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.169
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});