E160b Annato, biksyna, norbiksyna

Opis:
Definicja
Jest to naturalny barwnik pozyskiwany z nasion drzewa Annato. Rozpuszcza się w tłuszczach oraz wodzie. Barwnik ten może mieć kolor od czerwonego po brązowy. Wykorzystywany jest do produkcji margaryn, produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu, jadalnych osłonek i powłok serów, płatków śniadaniowych, dodawany jest także do nabiału i wędzonych ryb. Dzienne spożycie annato nie powinno przekroczyć 2,5 mg na 1kg masy ciała.
Ciekawostki
Annato może wywoływać alergię, pokrzywkę, niskie ciśnienie u dorosłych, a u dzieci powodować ból głowy. Poza przemysłem spożywczym substancja ta wykorzystywana jest do produkcji farb do ciała, lakierów, mydeł i sztucznych barwników.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Tatar tylko z świeżego mięsa od rolnika. To podstawa. Coś co sprzedają w marketach jako danie ...
To nie jest łosoś ,tylko farbowany mintaj albo czarniak. Kiedy na opakowaniu jest napisane ...
Narodziłem się po to, żeby dzieci psuć. Nabroiłem, lubię w czoko, kutas leci w dziób. Twoja ...
U mnie nie działa niestety żadna z powyższych metod :( Jestem już w desperacji, nudności ...
Halo alo jesteś nikodem. ps ssij pałe
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.491