E160b Annato, biksyna, norbiksyna

Opis:
Definicja
Jest to naturalny barwnik pozyskiwany z nasion drzewa Annato. Rozpuszcza się w tłuszczach oraz wodzie. Barwnik ten może mieć kolor od czerwonego po brązowy. Wykorzystywany jest do produkcji margaryn, produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu, jadalnych osłonek i powłok serów, płatków śniadaniowych, dodawany jest także do nabiału i wędzonych ryb. Dzienne spożycie annato nie powinno przekroczyć 2,5 mg na 1kg masy ciała.
Ciekawostki
Annato może wywoływać alergię, pokrzywkę, niskie ciśnienie u dorosłych, a u dzieci powodować ból głowy. Poza przemysłem spożywczym substancja ta wykorzystywana jest do produkcji farb do ciała, lakierów, mydeł i sztucznych barwników.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.988