E160c Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina)

Opis:
Definicja
Jest to naturalny barwnik pozyskiwany z papryki odmiany chilli. Ekstrakt z papryki oprócz nadania barwionym produktom ciemnoczerwonego koloru posiada również właściwości przyprawy. Rozpuszcza się jest w tłuszczach oraz wodzie. Dodawany do produktów spożywczych nie jest szkodliwy, a nawet może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Ekstrakt z papryki dodawany jest do przypraw: pieprzu czarnego, chilli i kurkumy, a także serów topionych i krojonych, zapiekanek z kurczakiem oraz zup. Dzienne dopuszczalne spożycie ekstraktu z papryki nie jest ograniczone.
Ciekawostki
Ekstrakt z papryki wykorzystywany jest również w przemyśle paszowym jako dodatek do karm dla drobiu.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});