Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Małże możemy gotować na parze, opiekać i dusić. Mięso doskonale sprawdza w zupach z owocami morza, sałatkach i sosach. Można je marynować w octowej zalewie. Wzbogacają potrawy z innymi owocami morza.
Występowanie
Zamieszkują wody słone i słodkie na całej kuli ziemskiej.
Cechy charakterystyczne
Małże, to mięczaki charakteryzujące się dwubocznie spłaszczonym ciałem. Ciało to zbudowane jest z worka trzewiowego oraz nogi, nie ma u nich głowy. Sam worek trzewiowy pokryty jest dwoma bocznymi płatami płaszcza wytwarzającymi podwójnie złożoną muszlę połączoną więzadłem lub zamkiem. Muszle są bardzo różnej wielkości, od kilku milimetrów do ponad metra. Cechą typową dla małż jest wytwarzanie pereł.
Elementy kulinarne
Elementem wykorzystywanym w gastronomi jest mięso z wnętrza muszli. Mięso to może mieć barwę żółtą, czerwoną lub pomarańczową.
Jak to jeść
Przed ugotowaniem należy je dokładnie umyć z drobnych wodorostów i innych skorupiaków, które mogą przylegać do skorupy. Gotuje się je bez użycia wody (same wydzielają słonawy i bardzo smaczny sok) nie dłużej niż 2 minuty. Jeżeli po upływie tego czasu muszla się nie otworzy to znak, że skorupiak nie był świeży.
Ciekawostki
Należą do afrodyzjaków. Dlatego poleca się je osobom o niskim libido oraz ludziom starającym się o potomstwo.
Nazwa łacińska
Bivalvia
Nazwa w języku angielskim
Mussels
Nazwa w języku francuskim
Moules
Nazwa w języku niemieckim
Muscheln

Małże wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
360
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
86
kcal
Woda
80.6
g
Popiół
1.6
g
Białko ogółem
11.9
g
Białko zwierzęce
11.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
28
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
518
mg
Leucyna
838
mg
Lizyna
889
mg
Metionina
268
mg
Cystyna
156
mg
Fenyloalanina
426
mg
Tyrozyna
381
mg
Treonina
512
mg
Tryptofan
133
mg
Walina
520
mg
Arginina
868
mg
Histydyna
228
mg
Alanina
720
mg
Kwas asparginowy
1148
mg
Kwas glutaminowy
1618
mg
Glicyna
744
mg
Prolina
486
mg
Seryna
533
mg
Sód
286
mg
Potas
320
mg
Wapń
26
mg
Fosfor
197
mg
Magnez
34
mg
Żelazo
3.9
mg
Cynk
1.6
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
3.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
160
μg
retinol
48
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
42
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
12
μg
witamina C
8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.059
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.294
g
Kwas stearynowy
0.068
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.4
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.205
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.138
g
Kwas erukowy
0.026
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.5
g
Kwas linolowy
0.018
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.035
g
Kwas arachidonowy
0.07
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.188
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.022
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.253
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g

Przepisy z produktem:

Zupa z owoców morza
Oczyszczone krewetki oraz małże podsmażamy chwilę na patelni.Dodajemy sól, pieprz i drobno ...
Moules marinieres - Małże po marynarsku
Muszle myjemy przez 3 minuty pod bieżącą wodą.Siekamy pietruszkę.Wysuszone muszle wkładamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.197