Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Nazwa w języku angielskim
Poppy seeds
Nazwa w języku francuskim
Bleu pavot
Nazwa w języku niemieckim
Mohn
Pochodzenie
Rośnie na wszystkich kontynentach.
Budowa
Ziarna maku są bardzo drobne i kruche.
Kształt
Ma on kulisty kształt.
Kolor
Charakteryzuje się ciemnoniebieskim kolorem.
Sposób obróbki
Aby uzyskać ziarna maku musimy wyłuskać je z kwiatu i osuszyć.
Zastosowanie
Nasiona maku znalazły swoje zastosowanie w wielu potrawach, stosuje się je między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem.

Mak niebieski wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2000
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
478
kcal
Woda
6.1
g
Popiół
6.2
g
Białko ogółem
20.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
20.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
24.7
g
Sacharoza
1.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1
g
Błonnik pokarmowy
20.5
g
Izoleucyna
895
mg
Leucyna
1426
mg
Lizyna
1011
mg
Metionina
312
mg
Cystyna
311
mg
Fenyloalanina
800
mg
Tyrozyna
305
mg
Treonina
874
mg
Tryptofan
276
mg
Walina
1215
mg
Arginina
2059
mg
Histydyna
524
mg
Alanina
1011
mg
Kwas asparginowy
1986
mg
Kwas glutaminowy
4205
mg
Glicyna
1055
mg
Prolina
1077
mg
Seryna
756
mg
Sód
6
mg
Potas
963
mg
Wapń
1266
mg
Fosfor
1022
mg
Magnez
458
mg
Żelazo
8.1
mg
Cynk
3.34
mg
Miedź
0.42
mg
Mangan
3.71
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.073
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
0.81
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.44
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.33
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.17
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
5.5
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
8.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
8.03
g
Kwas linolowy
25.47
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
25.47
g

Przepisy z produktem:

Karp z makową panierką w sosie wiśniowym z plackami z kiszonej kapusty i grzybów
Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z ...
Mazurek biszkoptowo-makowy
Kolejno układamy: biszkopt, część kremu, ciasto makowe, pozostałą część kremu. Wierzch ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.193
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});