E262 Octan sodu

Opis:
Definicja
Jest to naturalny lub syntetycznie otrzymywany regulator kwasowości i konserwant. Powstaje podczas fermentacji bakteryjnej, a zatem jest obecny we wszystkich produktach, w których miała miejsce fermentacja. Przemysłowo octan sodu wytwarzany jest poprzez bakteryjną fermentację cukru, melasy, alkoholu lub poprzez syntezę chemiczną z aldehydu octowego. Stosowany jest jako regulator kwasowości i konserwant do produkcji słodyczy, dżemów, galaretek, zup w proszku, przekąsek, płatków zbożowych i kasz.
Ciekawostki
Octan sodu uważany jest za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. Wykorzystywany jest również przy produkcji kosmetyków, tkanin oraz podczas procesów fotograficznych i barwienia.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.222
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});