Opis:
Zastosowanie
Wykorzystywany jest on głównie do sałatek, zup oraz spożywany jako surowe warzywo.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Występuje na całym świecie.
Sezony występowania
Zbiera się go na przełomie czerwca i lipca.
Rozmiar
Posiada on okrągłe nasiona, które w przekroju osiągają około 9mm.
Smak
Groszek zielony ma słodki, soczysty i delikatny smak.
Ocena świeżości
Świeże strąki powinny być jędrne, niezbielałe, niezwiędnięte i wypełnione wykształconymi nasionami. Nasiona powinny być jędrne, młode, zielone bez uszkodzeń mechanicznych.
Sposób przygotowania
Przed użyciem, świeży groszek należy umyć i ugotować.
Sposób przechowywania
Przechowuje się zamrożony lub w puszkach poddanych pasteryzacji.
Nazwa w języku angielskim
Green peas
Nazwa w języku francuskim
Petits pois
Nazwa w języku niemieckim
Grune erbsen

Groszek zielony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
316
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
75
kcal
Woda
75
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
6.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17
g
Sacharoza
2.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
7
g
Błonnik pokarmowy
6
g
Izoleucyna
312
mg
Leucyna
521
mg
Lizyna
547
mg
Metionina
69
mg
Cystyna
72
mg
Fenyloalanina
330
mg
Tyrozyna
232
mg
Treonina
282
mg
Tryptofan
76
mg
Walina
354
mg
Arginina
656
mg
Histydyna
160
mg
Alanina
336
mg
Kwas asparginowy
743
mg
Kwas glutaminowy
1091
mg
Glicyna
295
mg
Prolina
587
mg
Seryna
336
mg
Sód
2
mg
Potas
353
mg
Wapń
22
mg
Fosfor
122
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
1.9
mg
Cynk
1.4
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0.63
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
68
μg
retinol
0
μg
beta karoten
408
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.39
mg
witamina B1 (tiamina)
0.34
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.16
mg
Niacyna
2.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.16
mg
foliany (kwas foliowy)
65
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
34.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.1
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.05
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.16
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.12
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.13
g
Kwas linolowy
0.03
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, ...
Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.266
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});