E420 Sorbitol

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca. Ponadto sorbitol jest stosowany jako środek utrzymujący wilgotność, wiążący, wypełniający oraz jako stabilizator. Otrzymuje się go w procesie przetwarzania glukozy, jednak znajduje się także w owocach. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Dodawany jest do produktów niskokalorycznych, deserów mlecznych, owocowych, lodów, wyrobów piekarniczych, kakaowych, bezcukrowych gum do żucia, sosów, likierów, musztardy. Zabronione jest natomiast dodawanie sorbitolu do napojów. Maksymalna jego dawka, jaką człowiek może spożyć w ciągu doby nie została określona, sorbitol zaliczany jest jednak do substancji nieszkodliwych.
Ciekawostki
Spożycie ponad 20g sorbitolu w ciągu doby może wywołać biegunkę, skurcze jelit, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia. Substancja ta może zmieniać, zwiększać lub zwiększać, wchłanianie lekarstw, co wpływa na ich skuteczność i toksyczność. Zabronione jest podawanie sorbitolu dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ może spowodować ostrą biegunkę. Niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Sernix ~ Gość
essay writing service
https://paydayloans.us.org/ - payday loans
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223