E451 Trifosforany

Opis:
Definicja
Są to syntetycznie otrzymywane związki. Wykorzystywane są jako emulgatory, stabilizatory oraz regulatory kwasowości i substancje wiążące. Wytwarzane są z kwasu fosforowego oraz z węglanów. Wyróżnia się dwa rodzaje trifosforanów: Trifosforan pentasodowy - E451(i) i Trifosforan pentapotasowy - E451(ii). Dodawane są one do przetworów mięsnych, serków topionych, soli i jej zamienników, aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, owoców kandyzowanych, zup i herbat w proszku, surimi, chipsów, gumy do żucia, przetworów ze skorupiaków, cukru pudru, płynnej masy jaja kurzego. Maksymalna, dzienna dawka trifosforanów nie powinna przekraczać 70 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Trifosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak przyczynić się do zmniejszonego wchłaniania żelaza, wapnia i magnezu, a także nasilenia objawów osteoporozy oraz pogorszenia procesów metabolicznych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Coffee Cooler ~ Gość
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.447