E451 Trifosforany

Opis:
Definicja
Są to syntetycznie otrzymywane związki. Wykorzystywane są jako emulgatory, stabilizatory oraz regulatory kwasowości i substancje wiążące. Wytwarzane są z kwasu fosforowego oraz z węglanów. Wyróżnia się dwa rodzaje trifosforanów: Trifosforan pentasodowy - E451(i) i Trifosforan pentapotasowy - E451(ii). Dodawane są one do przetworów mięsnych, serków topionych, soli i jej zamienników, aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, owoców kandyzowanych, zup i herbat w proszku, surimi, chipsów, gumy do żucia, przetworów ze skorupiaków, cukru pudru, płynnej masy jaja kurzego. Maksymalna, dzienna dawka trifosforanów nie powinna przekraczać 70 mg na 1 kg masy ciała.
Ciekawostki
Trifosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak przyczynić się do zmniejszonego wchłaniania żelaza, wapnia i magnezu, a także nasilenia objawów osteoporozy oraz pogorszenia procesów metabolicznych.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.701