Definicja
Są to kiełki nasion brokuła. Maja pikantny smak. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze ulegają przemianie w związki, które są łatwo przyswajalne przez organizm.
Zastosowanie
Idealne sprawdzają się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek i serów. Ponadto można nimi posypać ugotowane ziemniaki.
Wpływ na organizm
Kiełki brokuła zawierają substancję o nazwie sulforan. Dzięki niemu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W pewnych przypadkach mogą też powstrzymywać rozwój już powstałych komórek rakowych. Ponadto jedzenie kiełków brokuła wzmacnia układ odpornościowy. Zawierają one również substancje antybakteryjne niszczące bakterię o nazwie Helicobacter pylori. Bakteria ta jest odpowiedzialna za występowanie zapaleń żołądka typu B i wrzodów trawiennych.
Domowa uprawa
Nasiona powinny być moczone w słoiku z ciepłą, przegotowaną wodą, przez 4 do 6 godzin. Po tym czasie wodę trzeba odlać, przepłukać nasiona, a słoik przykryć gazą. Następnie obwiązać go i odstawić w zacienione, ciepłe miejsce. W trakcie kiełkowania wodę należy zlewać 2 razy dziennie. Po 4-6 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Kiełki brokuła należy przechowywać w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim