Opis:
Definicja
Są to kiełki nasion brokuła. Maja pikantny smak. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze ulegają przemianie w związki, które są łatwo przyswajalne przez organizm.
Zastosowanie
Idealne sprawdzają się jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek i serów. Ponadto można nimi posypać ugotowane ziemniaki.
Wpływ na organizm
Kiełki brokuła zawierają substancję o nazwie sulforan. Dzięki niemu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W pewnych przypadkach mogą też powstrzymywać rozwój już powstałych komórek rakowych. Ponadto jedzenie kiełków brokuła wzmacnia układ odpornościowy. Zawierają one również substancje antybakteryjne niszczące bakterię o nazwie Helicobacter pylori. Bakteria ta jest odpowiedzialna za występowanie zapaleń żołądka typu B i wrzodów trawiennych.
Domowa uprawa
Nasiona powinny być moczone w słoiku z ciepłą, przegotowaną wodą, przez 4 do 6 godzin. Po tym czasie wodę trzeba odlać, przepłukać nasiona, a słoik przykryć gazą. Następnie obwiązać go i odstawić w zacienione, ciepłe miejsce. W trakcie kiełkowania wodę należy zlewać 2 razy dziennie. Po 4-6 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Kiełki brokuła należy przechowywać w lodówce przez krótki czas.
Nazwa w języku angielskim
Broccoli sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de brocoli
Nazwa w języku niemieckim
Broccolisprossen

Brokuł kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
142
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
34
kcal
Woda
89.3
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
2.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.6
g
Sacharoza
1.7
g
Laktoza
210
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
79
mg
Leucyna
129
mg
Lizyna
135
mg
Metionina
38
mg
Cystyna
28
mg
Fenyloalanina
117
mg
Tyrozyna
50
mg
Treonina
88
mg
Tryptofan
33
mg
Walina
125
mg
Arginina
191
mg
Histydyna
59
mg
Alanina
104
mg
Kwas asparginowy
325
mg
Kwas glutaminowy
542
mg
Glicyna
89
mg
Prolina
110
mg
Seryna
121
mg
Sód
33
mg
Potas
316
mg
Wapń
47
mg
Fosfor
66
mg
Magnez
21
mg
Żelazo
0.73
mg
Cynk
0.41
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
31
μg
retinol
0
μg
beta karoten
361
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
63
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
89.2
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.228
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});