Burak ćwikłowy kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Kiełki buraka ćwikłowego to wykiełkowane nasiona odpowiedniej, wczesnej odmiany buraka. Charakteryzują się różowym lub czerwono-fioletowym kolorem.
Zastosowanie
Stosowane jako ozdoba do sałatek oraz kanapek. Ponadto nadają się do pikantnych potraw z ryb i mięsa.
Wpływ na organizm
Kiełki wpływają na budowę oraz odbudowę komórek i tkanek. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, chronić przed anemią. Ponadto zwiększają odporność organizmu oraz wpływają pozytywnie na: serce, nerwy, skórę, krew i mózg. W swoim składzie zawierają dużo białka i błonnika.
Domowa uprawa
Nasiona należy moczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Następnie odlać wodę, słoik przykryć gazą, odwrócić do góry dnem i odstawić w ciepłe miejsce. Kiełki po 3-5 dniach są gotowe do jedzenia.
Sposób przechowywania
Kiełki buraka ćwikłowego nie powinno się przechowywać więcej niż 24 godziny.
Nazwa w języku angielskim
Beetroot sprouts
Nazwa w języku francuskim
Germes de betterave
Nazwa w języku niemieckim
Rote-Bete-Sprossen

Burak ćwikłowy kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
180
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
37.1
kcal
Woda
87.6
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
1.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Sacharoza
6.8
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
48
mg
Leucyna
68
mg
Lizyna
58
mg
Metionina
18
mg
Cystyna
19
mg
Fenyloalanina
46
mg
Tyrozyna
38
mg
Treonina
47
mg
Tryptofan
19
mg
Walina
56
mg
Arginina
42
mg
Histydyna
21
mg
Alanina
60
mg
Kwas asparginowy
116
mg
Kwas glutaminowy
428
mg
Glicyna
31
mg
Prolina
42
mg
Seryna
59
mg
Sód
78
mg
Potas
325
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
40
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
20
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
109
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4.9
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.232
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});