Ciecierzyca kiełki - Kala channa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Kala channa to rodzaj drobnej, miniaturowej ciecierzycy. Kiełki mają pikantny smak.
Zastosowanie
Kiełki mogą być jedzone na surowo oraz jako dodatek do sałatek lub twarożków. Ponadto można nimi posypywać kanapki i ziemniaki. Nadają się również do przygotowywania past.
Wpływ na organizm
Są dobrym źródłem substancji białkowych. W swoim składzie zawierają także beta-karoten, potas, fosfor, cynk i żelazo.
Domowa uprawa
Nasiona powinny kiełkować w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Najpierw należy je starannie opłukać letnią, przegotowaną wodą i moczyć przez 12-18 godzin. Następnie ułożyć je na sitku albo ligninie i zraszać przegotowaną wodą 2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do jedzenia po 2-3 dniach.
Sposób przechowywania
Przez krótki okres można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Nazwa w języku angielskim
Sprouts chickpeas - Kala Channa
Nazwa w języku francuskim
Kala Channa choux Pois chiche
Nazwa w języku niemieckim
Rosenkohl Kichererbsen - Kala Channa

Ciecierzyca kiełki - Kala channa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1524
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
364
kcal
Woda
11.5
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
19.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.6
g
Sacharoza
10.7
g
Błonnik pokarmowy
17.4
g
Izoleucyna
828
mg
Leucyna
1374
mg
Lizyna
1291
mg
Metionina
253
mg
Cystyna
259
mg
Fenyloalanina
1034
mg
Tyrozyna
479
mg
Treonina
716
mg
Tryptofan
185
mg
Walina
809
mg
Arginina
1819
mg
Histydyna
531
mg
Alanina
828
mg
Kwas asparginowy
2270
mg
Kwas glutaminowy
3375
mg
Glicyna
803
mg
Prolina
797
mg
Seryna
973
mg
Sód
24
mg
Potas
875
mg
Wapń
105
mg
Fosfor
366
mg
Magnez
115
mg
Żelazo
6.2
mg
Cynk
3.4
mg
Miedź
0.8
mg
Mangan
2.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
40
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
557
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.4
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});