Ciecierzyca kiełki - Green channa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Jest to odmiana ciecierzycy drobnej, podobnej do odmiany Kala channa, ale o silniejszym posmaku.
Zastosowanie
Najlepiej smakują z kurkumą oraz imbirem na surowo. Poza tym można z nich robić pastę, dodawać do sałatek oraz używać do posypywania kanapek i ziemniaków.
Wpływ na organizm
Kiełki ciecierzycy są dobrym źródłem węglowodanów, białka oraz niektórych witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E. W swoim składzie zawierają również dużo wapnia, żelaza oraz cynku. Ponadto mają działanie przeciwnowotworowe.
Domowa uprawa
Nasiona powinny kiełkować w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Najpierw należy je starannie opłukać letnią, przegotowaną wodą, a następnie moczyć przez 12-18 godzin. Po czym należy ułożyć je na sitku lub gazie i zraszać wodą dwa razy dziennie. Kiełki nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach.
Sposób przechowywania
Kiełki najlepiej spożyć na świeżo. Przez krótki okres można je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Nazwa w języku angielskim
Sprouts chickpeas - Green channa
Nazwa w języku francuskim
Channa germes de pois chiches
Nazwa w języku niemieckim
Rosenkohl Kichererbse - Green channa

Ciecierzyca kiełki - Green channa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1524
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
246
kcal
Woda
11.5
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
19.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
19.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.6
g
Sacharoza
10.7
g
Błonnik pokarmowy
17.4
g
Izoleucyna
828
mg
Leucyna
1374
mg
Lizyna
1291
mg
Metionina
253
mg
Cystyna
259
mg
Fenyloalanina
1034
mg
Tyrozyna
479
mg
Treonina
716
mg
Tryptofan
185
mg
Walina
809
mg
Arginina
1819
mg
Histydyna
531
mg
Alanina
828
mg
Kwas asparginowy
2270
mg
Kwas glutaminowy
3375
mg
Glicyna
803
mg
Prolina
797
mg
Seryna
973
mg
Sód
24
mg
Potas
875
mg
Wapń
105
mg
Fosfor
366
mg
Magnez
115
mg
Żelazo
6.2
mg
Cynk
3.4
mg
Miedź
0.8
mg
Mangan
2.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
40
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.5
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
557
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.4
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.438
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});