Fasola flageolet kiełki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Są to kiełki nasion fasoli odmiany flageolet. Ziarenka są drobne, zielonego koloru i kształtem przypominają groszek zielony.
Zastosowanie
Stosowane są jako składnik kanapek, sałatek i surówek. Ponadto świetnie nadają się do jedzenia na surowo.
Wpływ na organizm
W swoim składzie zawierają dużo białka, które jest składnikiem budulcowym dla organizmu. Ponadto są dobrym źródłem żelaza i potasu.
Domowa uprawa
Do małego słoika należy wsypać niewielką ilość ziaren. Następnie zalać je wodą i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie trzeba odlać wodę ze słoika, nałożyć ligninę i obwiązać, po czym słoik z nasionami ustawić do góry dnem na podstawce. Rano i wieczorem powinno się przepłukać ziarna wodą. Pozostała po przepłukaniu woda zapewnia kiełkom wilgotność. Po 3 dniach kiełki nadają się do jedzenia.
Sposób przechowywania
Kiełki tej odmiany fasoli możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni.
Nazwa w języku angielskim
Flageolet bean sprouts
Nazwa w języku francuskim
Haricot flageolet choux
Nazwa w języku niemieckim
Flageolet Sojasprossen

Fasola flageolet kiełki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
255.2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
61
kcal
Białko ogółem
6.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
15
g
Błonnik pokarmowy
6.7
g
Sód
291
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});